Русија

Захарова: Западне санкције блокирају руски извоз, док се украјински део Споразума о житу спроводи

Став Москве у целини о "пакетном" предлогу генералног секретара УН Антонија Гутереша остаје непромењен, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова: Западне санкције блокирају руски извоз, док се украјински део Споразума о житу спроводиGetty © Photo by Chris McGrath/Getty Images

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је данас, коментаришући могуће продужење Споразума о житу, који између осталог омогућава извоз украјинског жита из црноморских лука, да се тај споразум за сада примењује само у делу везаном за Украјину, док је извоз руских пољопривредних производа и даље блокиран.

Према њеним речима, став Москве у целини о "пакетном" предлогу генералног секретара УН Антонија Гутереша остаје непромењен.

"Позиција Русије је позната и непромењена. Договори који су потписани 22. јула прошле године у Истанбулу треба да се примене заједнички да би се превазишла несташица хране и помогло земљама у Африци, Азији и Латинској Америци", навела је Захарова.

Портпаролка је констатовала да се за сада успешно спроводи само онај део Споразума о житу који је везан за Украјину, док је извоз руских пољопривредних производа и даље блокиран "због унилатералних санкција Запада".

Захарова је напоменула да би следећа рунда консултација руске делегације са шефом Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних питања (ОЦХА) Мартином Грифитсом и генералним секретаром Kонференције УН о трговини и развоју (УНЦТАД) Ребеком Гринспен, који надгледају иницијативу за Црно море и меморандум Русије и УН, требало да буде одржана 13. марта у Женеви.

Према њеним речима, Москва је упозната са изјавама различитих страна, укључујући режим у Кијеву, у вези са продужењем црноморске иницијативе, чији други мандат истиче 18. марта. Истовремено, како је истакла Захарова, о томе није било преговора.

image