Свет

Париз: Штрајк радника градске чистоће, смеће и пацови по улицама

Помоћница градоначелнице Париза је упозорила "да пацовима не би требало дозволити да слободно лутају по улицама" и истакла да градска управа ради на томе да пацове врати у канализацију"
Париз: Штрајк радника градске чистоће, смеће и пацови по улицама© Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Већ недељу дана штрајкују запослени у градској комуналној служби за чистоћу и одношење отпада у француској престоници Паризу, незадовољни најављеним реформама пензионог система, а у јавности се све више страхује због гомилања смећа и масовне појаве пацова на париским улицама.

У већем делу Париза смеће се више уопште не сакупља и скоро 5.000 тона отпада нагомилало се на улицама, што нервира грађане, трговце и туристе, али за сада се не назире могућност да се криза превазиђе, преносио телевизија БФМ.

Помоћница градоначелнице Париза задужена за чистоћу јавног простора Коломб Бросел изјавила је да је "одношење смећа поремећено у свим деловима Париза" и објаснила да су приоритетне "безбедносне интервенције, као што су чишћење пијаца и уклањање кеса за смеће на тлу''.

Помоћница градоначелнице Париза задужена за јавно здравље Ан Сури изјавила је да "не постоји ризик по јавно здравље", већ је у питању проблем "удобности и квалитета живота".

Међутим, она је упозорила "да пацовима не би требало дозволити да слободно лутају по улицама" и истакла да градска управа ради на томе да пацове врати у канализацију елиминацијом хране на улицама, као и да припрема нове препарате за дератизацију у случају озбиљније кризе.

Регионални саветник за јавно здравство Пјер Лисија, међутим, сматра да пацови представљају непосредну "опасност за људе".

Он је подсетио да је прошлог лета Медицинска академија подсетила у свом извештају да су пацови и даље претња људском здрављу због многих зараза које се преносе преко егзопаразита, измета, угриза или огреботина.

image