Свет

Корејско полуострво ври: Американци почели војну вежбу са Сеулом

Јужнокорејско-америчке вежбе укључују компјутерску симулацију под називом Штит слободе 23
Корејско полуострво ври: Американци почели војну вежбу са Сеулом© Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

Јужнокорејска и америчка војска започеле су у понедељак своје највеће заједничке војне вежбе у последњих неколико година, пошто је Северна Кореја саопштила да је тестирала крстареће ракете лансиране са подморница, у знак протеста, због вежби које сматра пробом инвазије.

Северна Кореја лансира у недељу сигнал да ће земља вероватно спровести провокативне активности тестирања оружја током америчко-јужнокорејских вежби које ће трајати 11 дана, објавио је "Асошиејтед прес".

Прошле недеље, севернокорејски лидер Ким Џонг Ун наредио је својим трупама да буду спремне да одбију "безумне потезе припрема за рат" својих ривала.

Јужнокорејско-америчке вежбе укључују компјутерску симулацију под називом Штит слободе 23 и неколико комбинованих вежби теренске обуке, које су заједно познате као Штит ратника ФТКС.

Војска Јужне Кореје и САД саопштиле су раније да је компјутерска симулација осмишљена да ојача одбрамбене и способности савезника усред све већих нуклеарних претњи Северне Кореје и других променљивих безбедносних окружења.

У недавном саопштењу америчке војске наводи се да ће теренске вежбе додатно унапредити "сарадњу две војске кроз ваздух, копно, море, свемир, сајбер и специјалне операције, као и побољшати тактике, технике и процедуре".

Северна Кореја је у државним медијима саопштила да је њено лансирање две крстареће ракете са подморнице у близини њене источне обале показало њену решеност да одговори невероватном моћном снагом на интензивирање војних маневара "америчких империјалиста и јужнокорејских марионетских снага".

Званична севернокорејска централна новинска агенција назвала је ракете стратешким оружјем и рекла да су њихова лансирања потврдила оперативни став земље "одвраћања од нуклеарног рата". То имплицира да Северна Кореја намерава да наоружа крстареће ракете нуклеарним бојевим главама, пише Асошиејтед прес.

image