Економија

Бајден најављује кажњавање због пропасти "Силикон вели бенк"

Очекује се да амерички председник данас саопшти на који начин ће се администрација ухватити у коштац с банкарском кризом, највећом у САД од 2008. године, која је приморала регулаторна тела да уведу низ ванредних мера
Бајден најављује кажњавање због пропасти "Силикон вели бенк"© Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден саопштио је да ће они који су довели до пропасти "Силикон вели бенк"(СВБ) одговарати, истовремено најављујући строжи надзор и регулисање рада већих банака.

Очекује се да Бајден данас саопшти на који начин ће се америчка администрација ухватити у коштац с банкарском кризом, највећом у САД од 2008. године, која је приморала регулаторна тела да уведу низ ванредних мера пошто је слом СВБ-а и њујоршке "Сигначер" банке створио ризик од шире, системске кризе, пренео је Ројтерс.

Амерички председник је у недељу саопштио да су Министарство финансија и директор Националног економског савета вредно радили с регулаторима банкарског сектора како би решили проблем СВБ-а и "Сигначер" банке, уверавајући да решење "не доводи у опасност доларе финансијских обвезника".

Он је такође навео да је "чврсто посвећен томе да они који су довели до овог нереда у потпуности одговарају" и да се настави с напорима да се "ојача надзор и регулисање већих банака како не бисмо поново били доведени у ову ситуацију".

Калифорнијска Управа за финансијску заштиту затворила је у петак СВБ, 16. по величини америчку банку. СВБ је највећа банка која је пропала после слома оних у финансијској кризи 2008. године.

Власти Сједињених Америчких Држава предузеле су хитне мере како би повратиле пољуљано поверење у банкарски систем после краха СВБ-а, што би могао да буде окидач за већу финансијску кризу.

После драматичног викенда, надлежни су обећали да ће клијенти пропале банке имати приступ својим депозитима од данас и успоставили нову пословницу која ће омогућити банкама коришћење фондова за хитне случајеве.

Федералне резерве такође су олакшале банкама позајмице у таквим случајевима, пренео је Ројтерс.

Предузете мере донеле су извесно олакшање компанијама које послују у Силицијумској долини, али дугорочна забринутост је остала уз недоумице око тога да ли ће Федералне резерве остати при свом плану за агресивно подизање каматних стопа.  

Упркос предузетим мерама, стална забринутост у вези са финансијским сектором оптеретила је главне банкарске акције, при чему су оне ХСБЦ Холдингса, Стандард четерд бенка, јапанског Мицубиши УФЈ и сингапурског ДБС-а све слабије.

Интервенција Бајденове администрације показује како необуздана кампања ФЕД-а и других великих централних банака у борби против инфлације може да оптерети финансијски систем и глобална тржишта. "Силикон вели бенк" била је производ деценијама дуге ере "јефтиног новца" са јединственим ризицима који су је учинили рањивом, наводи агенција. Како је прошле недеље дошло до њеног слома, брзо се проширила забринутост да би и са другима банкама могло слично да се догоди.

С обзиром да је ФЕД спреман да настави са подизањем каматних стопа, инвеститори су рекли да финансијски систем можда још није у потпуности безбедан.

ФЕД одржава свој следећи састанак 21. и 22. марта. Аналитичари Голдман Сакса рекли су да више не очекују да ће подићи стопе на том састанку због стреса у банкарском сектору.

Крах СВБ-а изазвао је забринутост да ли ће клијенти из мањих предузећа моћи да плате своје запослене, будући да Федерална корпорација за осигурање депозита (ФДИЦ) осигурава депозите само до 250.000 долара. Око 89 одсто депозита банке СВБ било је неосигурано од краја 2022. године, подаци су ФДИЦ.

Званичници наводе да се фирме неће спасавати и да ће депоненти бити заштићени, додајући да ФДИЦ има довољно средстава за то. Заштићени ће бити и депоненти њујоршке "Сигначур" банке, уверавају званичници.

Ова банка је, као и СВБ, имала клијентелу у технолошком сектору, а од септембра скоро четвртина "Сигначуреових" депозита долазила је из сектора криптовалута, али је банка у децембру објавила да ће смањити своје депозите везане за криптовалуте за осам милијарди долара.

image