Магазин

Додела Оскара: Један филм освојио чак седам златних статуа

Овогодишња прослава поводом доделе награде Оскар донела је новитете у визуелном изгледу, али и наградама. Филм "Све у исто време" је најнаграђенији, а музика из филма "РРР" је најбоља.
Додела Оскара: Један филм освојио чак седам златних статуаGetty © Bryan Bedder

Почетак церемоније обележило је спуштање падобраном комичара Џими Кимела, као и шале које су неизоставни део сваке церемоније, а ове године је водитељ подржао и набројао све номиноване који су се први пут нашли на листи потенцијалних Оскароваца, што иначе није уобичајено.

Највише награда ове године добио је филм "Све у исто време". Филм је освојио овогодишњи Холивуд, одневши чак 7 статуа ове престижне награде. Статуа за најбољу режију отишла је у руке Данијела Квона и Данијела Шајнерта, док је награду за најбољу монтажу освојио Пол Роџерс, коме је ово тек други филм. Оскар за најбољи филм и за најбољу глумицу, Мишел Јоу, такође се налазе на списку награда овог филмског остварења.

Мишел(60) се емотивним речима обратила свима мамама, а посебно својој мами. "Морам да посветим ову награду мојој мами и свим мајкама на свету. Оне су суперхероји и без њих ничег овде не би било. Моја мама има 84 године и сада ме гледа у Малезији." Глумица је нагласила да је њеним Оскаром исписана историја (она је прва азијаткиња која је освојила ову награду). "За све девојчице које изгледају као ја, ово је за вас. Доказ да се снови остварују. И даме, никад не дозволите да вам неко каже да је ваше време прошло!".

Још један филм, овај пут немачко остварење "На западу ништа ново", добило је неколико награда. Први Оскар за најбољу фотографију за овај филм добио је Џејмс Френд. Следила га је награда за најбољи међународни филм, коју је примио редитељ Едвард Бергер. Кристијан Голдбек и Ернестин Хипер добили су награду за најбољу сценографију, док је четврти Оскар отишао у руке Фолкера Бертелмана за најбољу музику.

Блокбастер "Фабелманови", у режији Стивена Спилберга, неочекивано није добио ни једни награду на овогодишњој додели филмске Академије. 

Повратници и непознати 

Прва номинација и први Оскар, отишле су у руке повратника у филмску индустрију, Брендана Фрејзера, који је добио награду за најбољег глумца у филму "Кит". Он се зaхвалио Академији, очију пуних суза. 

Овај пут награда за оригиналну музику није отишла у руке ни једне од номинованих популарних звезда (између осталих, номиноване су биле и Ријана и Лејди Гага), већ потпуно неочекивано у руке екипе филма "РРР", а песма "Нату, нату" (Naatu Naatu), увелико је хит на друштвеним мрежама. 

Оскар за најбољи сценарио добила је Сара Поли за филм "Жене говоре". Филм прати истиниту причу групе жена које су живеле у радикалној верској заједници, које су се свако јутро будиле без сећања на претходну ноћ. Трагови на телу, говорили су им да нешто није у реду, па су ускоро схватиле да су ноћима силоване. Сценарио за овај филм је прерађена прича из романа Миријам Тоуз. 

Гламурозни "црвени тепих" је сада у боји шампањца

"Сваке године нова боја ће бити у тренду", рекао је Стив Олив, председник Ивент Карпет Прос (Event Carpet Pros), компаније која већ 20 година производи "црвене тепихе" за доделу Оскара, као и догађаја као што су Златни Глобус, доделу награда Еми и Греми, као и многобројних премијера у свету филма.

Ове године продуценти доделе Оскара, сматрали су да ће боја шампањца, као светла умирујућа боја, бити одличан избор пре свега због настрешица црвене боје које су организатори ставили, како би заштитили званице од евентуалне кише.

Оригинално порекло црвеног тепиха, према легенди, датира из 458. године пре наше ере, када је грчком краљу Агамемному, жена прострала црвени тепих након његовог повратка из Тројанског рата. Прво појављивање у савременој историји било је за премијеру филма "Робин Худ", 1922. године. А Оскар је ову традицију преузео од церемоније 1961. године и од тада је тепих којим ходају звезде, специјално назван "црвена боја Академије", постао неизоставни део доделе ове престижне награде. Од пре 15 година, широм света на свечаним церемонијама и доделама награда појављују се и друге боје свечаног тепиха. Мет Гала је своје звезде дочекивала на пинк, црвеним, белим и плавим теписима.

image