Свет

Сунак: Кина је "системски изазов" за светски поредак

"Понашање које смо видели у Кини у последње време је забрињавајуће. Код куће je ауторитарнијa и напорнија у иностранству", рекао је премијер Уједињеног Краљевства
Сунак: Кина је "системски изазов" за светски поредак© Tanjug/Leon Neal/Pool Photo via AP)

Кина представља "системски изазов" за глобални поредак, изјавио је британски премијер Риши Сунак за Ен-Би-Си њуз, док Велика Британија, САД и Аустралија, земље чланице АУКУС-а, планирају да открију најновије кораке у одбрамбеном партнерству како би се супротставили растућој војној моћи Пекинга.

"Понашање које смо видели у Кини у последње време је забрињавајуће. Код куће je ауторитарнијa и напорнија у иностранству", рекао је први човек британске владе у интервјуу одржаном у Ју-Ес-Ес Мидвеј музеју у Сан Дијегу, где је стигао на тројни самит АУКУС-а. Амерички лидер Џозеф Бајден угостио је Сунака и аустралијског премијера Ентонија Албанезеа.

Чудна изјава уколико се има у виду да је управо Пекинг довео до недавног успостављања дипломатских односа Ирана и Саудијске Арабије након година напетости између двеју земаља, али и покретања мировне иницијативе за решавање руско-украјинског сукоба.

Међутим, Сунак истиче да Кина представља "системски изазов за светски поредак".

"Кина свакако представља највећу државну претњу нашим економским интересима", рекао је острвски политичар и додао да још постоји место за ангажовање с Кином, укључујући и климатска питања и стабилност глобалне економије.

Упитан за коментар о војној помоћи Запада Украјини, Сунак је одговорио да је "сада важно да убрзамо и интензивирамо нашу подршку Украјини". Али проблем представља уколико би Кина одлучила да наоружава Русију. "То би био веома забрињавајући и опасан развој догађаја", појаснио је премијер.

"Мислим да је снажна порука коју су Велика Британија, САД и све земље поручиле Кини, било којој земљи, да не подржавају Русију у овом сукобу", рекао је Сунак и додао да је Иран санкционисан због пружања војне помоћи Русији.

На питање да ли би подржао увођење санкција Кини ако пошаље оружје Русији, председник британске владе је одговорио да питање санкције треба решити у координацији са савезницима.

Такође, навео је да су прошлогодишњи сусрет с француским председником Емануелом Макроном и трилатерални састанак у САД потврда да Британија игра виталну улогу на светској сцени.

"Британија се вратила", закључио је Сунак.

Иначе, АУКУС има за циљ да испоручи Канбери подморнице на нуклеарни погон као одговор на све веће кинеско војно присуство у Азији. Кина је пак ове тежње назвала "еклатантним чином ширења нуклеарног оружја" што подрива регионални мир и стабилност.

image