Спорт

Русија се "сели" у централну Азију - због суспензије УЕФА, игра нови турнир

"Зборнаја" је пронашла начин да одигра бар какве-такве такмичарске утакмице предстојећег јуна
Русија се "сели" у централну Азију - због суспензије УЕФА, игра нови турнирGetty © Oleg Nikishin / Stringer

Фудбалска репрезентација Русије суспендована је већ годину дана и не може да се такмичи под окриљем УЕФА због актуелног рата у Украјини. Ова суспензија резултирала је да тамошњи савез започне потрагу за алтернативним решењем.

Тако би "зборнаја" требало да се овог лета поново нађе у такмичарском погону и то на турниру у централној Азији.

ФС Русије је постигао договор са Фудбалском асоцијацијом централне Азије, а како сазнаје "Спорт Експрес", показали су интересовање за учешће на турниру који ће у јуну бити одржан у Ташкенту и Бишкеку, престоницама Узбекистана и Киргистана.

Начелни договор две стране је већ постигнут, потврђено је из ФС Таџикистана.

"Руски тим ће учествовати на турниру. Ово је првенство под окриљем Централноазијског фудбалског савеза. Како нам је саопштено из ЦАФА, ФС Русије се сагласио и потврдио учешће на овом турниру. У новембру прошле године, као што знате, одржана је пријатељска утакмица између репрезентација Таџикистана и Русије. Уочи ове утакмице потписан је меморандум о сарадњи између два савеза, а састанку је присуствовао и генерални секретар Централноазијског фудбалског савеза", портврдио је портпарол ФС Таџикистана Фаридун Салијев.

Ову асоцијацију селекција централне Азије чине Авганистан, Иран, Киргистан, Таџикистан, Туркменистан и Узбекистан, а Русија ће тако први пут после дуже времена имати прилику да играју утакмице са каквим-таквим такмичарским значајем.

image