Економија

Руски медији: Америчкој привреди прети криза из 2008.

На тржишту су се појавили "такозвани мехурићи", где је цена имовине постала неоправдана у смислу прихода, јер компаније са великим губицима не само да су процењене на милијарде долара, већ су и самоуверено расле цене из дана у дан, каже економиста Антон Љубич
Руски медији: Америчкој привреди прети криза из 2008.www.globallookpress.com © Photo by Mario Tama/Getty Images

Амерички финансијски сектор доживљава огромну кризу: активности две велике банке у Силицијумској долини су одједном прекинуте. Власти су у недељу затвориле њујоршку банку "Сигначр" због "системских ризика", а влада САД је уверила да ће сви депоненти компаније имати приступ сопственој штедњи, пише портал "Взгљад".

Раније је Калифорнијско одељење за финансијску заштиту и иновације одлучило да замрзне активности "Силикон вели банке" (СВБ) и именује Федералну корпорацију за осигурање депозита (ФДИЦ). Да би се спречила кризна ситуација, створена је посебна структура - Национална банка за осигурање депозита Санта Кларе, где је одељење пренело све осигуране депозите компаније.

Истовремено, министарка финансија САД Џенет Јелен нагласила је да су регулатори у стању да држе тренутну ситуацију под контролом и да амерички банкарски систем остаје стабилан.

Представници Међународног монетарног фонда (ММФ) потврдили су уверење да ће вашингтонски политичари моћи да предузму "одговарајуће кораке за решавање ситуације". Међутим, ММФ је истакао да се ситуацији са банкротом СВБ-а посвећује "велика пажња".

Ипак, амерички медији не деле оптимизам главних економиста земље и света. Конкретно, лист "Акиос" пише о озбиљној претњи кризе у Сједињеним Државама ако "администрација Џозефа Бајдена не представи план за спасавање штедиша СВБ". Напомиње се да су сличне мере државне регулације раније коришћене само током кризе 2008. године и почетка пандемије корона вируса.

Како се наводи, паралеле са ситуацијом из претпрошле деценије се намећу. Тада је разлог за колапс америчке привреде био банкрот велике инвестиционе банке "Лиман брадрс", када су дугови финансијског гиганта достигли 613 милијарди долара.

Колапс компаније довео је до пада таквих транснационалних банака као што су "Бер Стернс", "Мерил Линч", "Голдман Сакс", "Морган Стенли". Страдале су и водеће хипотекарне компаније "Фени Мае", "Фреди Мек" и "АИГ".

Важно је напоменути да су банкроти до последњег тренутка рачунали на подршку владе. Тада су власти почеле да убризгавају колосална средства у привреду, али је то довело до брзог повећања америчког спољног дуга, јер САД 2008. једноставно нису успеле да понуде квалитетан излаз из кризе.

Амерички финансијски систем у несигурном стању

Према проценама "Доу Џонса", до 1. јула прошле године амерички С&П 500 индекс је за шест месеци изгубио 21 одсто. Ово је рекордан пад за ову државу. Поред тога, према студији Универзитета у Мичигену, индекси поверења и расположења потрошача у САД остају критично ниски.

Примећује се да је инфлација постала највећа главобоља Вашингтона. Систем федералних резерви прекасно је почео да подиже каматне стопе, што је довело до спровођења изузетно агресивне монетарне политике у ионако тешком историјском периоду.

Руски економиста Антон Љубич каже да ако амерички председник сада хитно не реши проблем, америчка привреда ће "поново пасти у кризу 2008" и да ће то утицати на репутацију целе администрације Беле куће.

"Тренутна ситуација у Сједињеним Државама може имати огроман утицај на целокупну глобалну економију. Последице ће првенствено утицати на високотехнолошки сектор – смањиће се процене стартапова и као резултат тога, буџет за нове развоје ће бити смањен. То ће довести до монополизације, јер ће гигантима бити лакше да откупљују младе компаније", рекао је Љубич.

Он је додао да ће се покренути и процес географског кретања капитала, док ће се амерички ризични капитал сместити у друге земље.

"Подсетићу вас да је Вашингтон само у недељу пребацио око пет милијарди долара у Израел на домаће америчке рачуне у локалним банкама. Можемо рећи да америчка економија улази у још једну цикличну кризу, као што је била 2008-2009", наглашава експерт.

Према његовим речима, тада је за превазилажење тешкоћа изабран пут политике "квантитативног попуштања", када је Систем савезних резерви (ФЕД) дао "бесплатне" доларе банкама како би одржале ниво текуће ликвидности и стимулисале привредни раст.

"Овакви поступци могли би да изазову нагли пад животног стандарда и експлозиван раст цена. Због тога је уплаћен новац за увоз робе у САД, а странци су позвани да приходе уложе у брзо растуће секторе америчке привреде. Технолошке компаније из Силицијумске долине су управо постале такве", наглашава Љубич.

Како је навео, као резултат тога, на тржишту су се појавили "такозвани мехурићи": цена имовине постала је неоправдана у смислу прихода, јер компаније са великим губицима не само да су процењене на милијарде долара, већ су и самоуверено расле цене из дана у дан.

Додаје да су банке које су опслуживале компаније у сектору високе технологије биле у центру догађаја, а да су то пре свега, то су "Силикон вели бенк", "Сигначр" и "Силвергејт".

"Данас пуцају проблеми који су се акумулирали у држави од 2008", истакао је он.

Антируске санкције стимулисале Москву, Пекинг и многе арапске земље да смање употребу америчког долара

Како је навео стручњак, ситуацију су закомпликовале антируске санкције, док су уведена ограничења стимулисала у међународним плаћањима, што је довело до пада вредности дигиталне имовине.

"У исто време, Вашингтон је наводно успоставио канале за исплату мита за америчку војну помоћ Украјини преко берзе криптовалута ФТКС. Масовно повлачење средстава, у комбинацији са падом вредности дигиталних валута, изазвало је колапс организације, што је изазвало отварање 'рупа' у Силицијумској долини", каже стручњак.

Тако се најава компаније за криптовалуте "Силвергејт", наставио је он, о губицима од преко 800 милиона долара у претпрошлој години може сматрати почетном тачком кризе. Како је додао, управо је ова вест изазвала садашњи пад.

"Напомињем да ће се то наставити све док се сви 'надувани', 'папирнати' дугови не отпишу приликом проглашења банкрота пропалих фирми. Враћајући се на кризу из 2008. године, можемо рећи да су сви предуслови за велики пад финансијског система већ успостављени. У ствари, уместо 'Леман брадрс' овога пута може заузети берза криптовалута FTX, која је већ банкротирала", закључио је Љубич.

Главни истраживач Института за америчке и канадске студије Руске академије наука Владимир Васиљев оценио је да су републиканци изузетно корисни за економску кризу која сада настаје у Сједињеним Државама.

"Они промовишу идеју да демократе свуда остављају хаос и деструкцију. И такви догађаји ће имати кумулативни ефекат. Бајденов тим ће чинити бројне покушаје да спречи ескалацију кризе. И ако је 2008. године банкарски систем као такав заправо страдао, сада може бити погођен прави сектор, укључујући и домаћинства", рекао је Васиљев.

Како је додао, с обзиром на прилично низак Бајденов рејтинг, он може бити оптужен да је превише наклоњен Украјини на штету националних интереса, док ће развој догађаја зависити од тога како успе да се представи као адекватан шеф државе.

"Ако не успе, онда не искључујем његово одбијање да буде номинован за други мандат. Штавише, чланови странке могу натерати Бајдена на такав корак ако његова администрација не успе буквално ништа", закључио је Васиљев.

image