Свет

УН признале: Кашњење помоћи Сирији је шокантно, крива је и међународна заједница

Иако је било много херојских, такође смо били сведоци великог неуспеха владе и међународне заједнице, укључујући Уједињене нације, да брзо усмере спасоносну помоћ Сиријцима, поручила Истражна комисија УН
УН признале: Кашњење помоћи Сирији је шокантно, крива је и међународна заједницаwww.globallookpress.com © Juma Mohammad

Истражна комисија УН саопштила је да су УН, сиријска влада и други актери одговорни за кашњење хитне помоћи Сиријцима после прошломесечног земљотреса, описујући кашњења као "шокантна" и позивајући на посебну истрагу.

Сукобљене стране нису успеле да се договоре о паузи у непријатељствима и да омогуће помоћ за спасавање живота било којим доступним путем, због чега се Сиријци осећају "напуштеним и занемареним од оних који би требало да их штите у тешким временима", преноси Ројтерс.

"Иако је било много херојских дела усред страдања, такође смо били сведоци великог неуспеха владе и међународне заједнице, укључујући Уједињене нације, да брзо усмере спасоносну помоћ Сиријцима када им је била потребна", рекао је председник комисије УН Пауло Пињеиро.

"Сиријско становништво има право на истину - зашто су били тако третирани", навео је Пињеиро.

О кашњењу помоћи УН, чланица комисије Хени Мегали изјавила је да се у хитним случајевима "не чека дозвола да реагујете".

Портпарол Хуманитарне канцеларије УН рекао је да је 720 камиона помоћи до сада стигло у северозападну Сирију користећи три гранична прелаза и потврдио да није послата "тешка опрема", рекавши да је то врста помоћи коју могу пружити само националне власти.

Сиријска влада наводи да би хуманитарна помоћ требало да иде преко територије под њеном контролом, иако су испоруке на северозападу дозвољене преко границе из суседне Турске, према споразуму Савета безбедности УН, преноси Ројтерс.

Илегална окупација Сирије погоршава кризу

Пекинг је упозорио да одговорност за ситуацију у Сирији сносе и САД.

"Илегална војна окупација Сирије од стране САД само погоршава хуманитарну кризу у тој земљи, изјавила је портпаролкa кинеског Министарства спољних послова Мао Нинг.

Санкције су ометале напоре за пружање помоћи након земљотреса, што је довело до тога да је Пекинг у више наврата позивао Вашингтон да одустане од санкција и омогући да преко потребна помоћ несметано уђе у земљу. 

Међутим, Запад је наставио да се држи санкција према Сирији чак и током хуманитарне катастрофе која је погодила земљу.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјављивао је, преноси Спутњик, да ЕУ неће укинути санкције Сирији и неће помагати у обнови те земље све док тамо не почне смена власти.

Ева Бартлет, канадска новинарка која живи и покрива зоне сукоба на Блиском истоку истакла је да сиријски народ не може чак ни да добије донације или хитну подршку из иностранства.

"Једна особа покренула је онлајн кампању за прикупљање средстава, али је била уклоњена због санкција. Унесите реч "Украјина" у поље за претрагу на 'ПејПалу' или 'ГоФандМи' и видећете безброј апела за слање новца у Украјину. Али за Сиријце, западне платформе као што су ове су забрањене и већ годинама", поручила је Бартлет. 

Чак и без земљотреса, Сиријци су се борили да набаве лекове, болнице су муку мучиле да набаве или одрже у функцији неопходне машине и опрему, а становништво се у целини гушило како се економија земље урушавала, што је и био план, навела је новинарка.

image