Свет

Кина укида и последњу ковид меру: Од сутра отворене границе за странце

Области у Кини за које нису биле потребне визе пре пандемије вратиће се на безвизни улазак, саопштило је Министарство спољних послова
Кина укида и последњу ковид меру: Од сутра отворене границе за странцеwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Luc Nobout

Кина ће поново отворити своје границе за стране туристе, први пут у три године од избијања пандемије ковида-19 дозвољавајући издавање свих категорија виза од среде.

Укидање ове последње мере прекограничне контроле уведене ради заштите од вируса корона долази након што су власти прошлог месеца прогласиле победу над вирусом.

Инсајдери из туристичке индустрије не очекују велики прилив посетилаца у кратком року или значајан подстицај привреде, пише Ројтерс. У 2019. приходи од међународног туризма чинили су само 0,9 одсто кинеског бруто домаћег производа.

Али наставак издавања виза за туристе означава шири притисак Пекинга да нормализује двосмерно путовање између Кине и света, пошто је у јануару повукао своје савете грађанима против путовања у иностранство.

Области у Кини за које нису биле потребне визе пре пандемије вратиће се на безвизни улазак, саопштило је у уторак Министарство спољних послова. Ово ће укључивати јужно туристичко острво Хаинан, које је дуго било омиљено одредиште међу Русима, као и бродове за крстарење који пролазе кроз луку Шангај.

Улазак без виза за странце из Хонг Конга и Макаа у најпросперитетнију кинеску провинцију Гуангдонг такође ће бити настављен, што је благодат посебно за врхунске хотеле популарне међу међународним пословним путницима.

"Најава да ће Кина од сутра наставити са издавањем скоро свих врста виза за странце је позитивна за аустралијске компаније чији руководиоци би желели да путују овде да посете своје тимове, купце и добављаче са седиштем у Кини и да истраже нове пословне могућности на тржишту", рекао је Вон Барбер, председник Аустралијске привредне коморе у Кини.

Кинески догађаји отворени за стране посетиоце, попут Кинеског развојног форума у Пекингу касније овог месеца и сајма аутомобила у Шангају у априлу, постепено се настављају. Азијске игре, које се организују на сваке четири године, такође ће се одржавати у источном граду Хангџоу у септембру након што су прошле године одложене због забринутости Кине због ковида.

image