Економија

Народна банка Србије: Банке у Србији немају пословне односе са СВБ, пратимо ситуацију

НБС истиче да је банкарски сектор Србије стабилан, високо ликвидан и солвентан, као и да грађани могу бити уверени у стабилност и сигурност пословања банака, као и сигурност свих штедних депозита
Народна банка Србије: Банке у Србији немају пословне односе са СВБ, пратимо ситуацију© Tanjug/AP Photo/Jeff Chiu

Банке у Србији немају пословне односе са "Силикон вели бенк" нити изложеност према тој банци, тако да не постоји могућност испољавања како директних, тако ни индиректних ефеката затварања ове банке на банкарски сектор Републике Србије, речено је данас Танјугу у Народној банци Србије.

НБС истиче да је банкарски сектор Србије стабилан, високо ликвидан и солвентан, као и да грађани могу бити уверени у стабилност и сигурност пословања банака, као и сигурност свих штедних депозита.

Како је наведено, кључни ризик у овом тренутку је ризик преливања кризе и неповерења на друге банке на тржишту САД, пре свега оне од системске важности, као и на целокупно америчко финансијско тржиште, што се посредно може одразити и на остатак света.

У централној банци Србије наводе да су сви релевантни показатељи пословања банака вишеструко изнад регулаторних захтева Народне банке Србије.

Показатељ адекватности капитала банкарског сектора је на крају децембра 2022. године износио више од 20 одсто, а вредност свих релевантних показатеља ликвидности банака потврђује и високу ликвидност домаћег банкарског сектора.

Такође, показатељ учешћа бруто проблематичних кредита у укупним бруто кредитима банкарског сектора (бруто НПЛ показатељ) је на крају децембра 2022. године износио 3,01 одсто, што је најнижа вредност од када се прати овај показатељ и потврда је очуване и ојачане стабилности и квалитета активе банкарског сектора.

У централној банци истичу да је пословање свих банака у Србији је под надзором Народне банке Србијe.

У циљу враћања поверења у финансијски систем, ФЕД, Трезор САД и друга регулаторна тела су донела хитне мере како би смирили тржиште и предупредили ширење последица кроз финансијски систем и наглашено је да ће сви осигурани депоненти имати неограничен приступ својим средствима, кажу у НБС за Танјуг.

Поред тога, ФЕД је креирао посебан програм (Банк Терм Фундинг Програм) који ће под повољнијим условима обезбедити колатерализовану ликвидност банкама које не могу до ње да дођу на тржишту.

Међутим, тржишни учесници углавном сматрају да ови проблеми не представљају широко распрострањен системски ризик у банкарском сектору САД, услед специфичности пословног модела и портфолија СВБ, као и неадекватног управљања ризицима те банке, те да не би требало да имају велике импликације на највеће банке у САД.

Народна банка Србије наводи да непрекидно и у свим околностима пажљиво прати и анализира ситуацију у финансијском сектору, као и стање на целокупном домаћем и међународном тржишту.

Као и до сада, Народна банка Србије остаје одлучна да и у условима појачаних неизвесности на међународном тржишту предузме све потребне мере у циљу очувања монетарне и финансијске стабилности, а тиме и макроекономске стабилности у целини, поручује НБС.

image