Свет

Бајден очекује да ће "ускоро" разговарати са Си Ђинпингом

Иако је у питању очигледна провокација Кине, амерички председник договор САД, Велике Британије и Аустралије о нуклеарним подморницама не види тако
Бајден очекује да ће "ускоро" разговарати са Си Ђинпингом© Tanjug/Leon Neal/Pool via AP

Председник САД Џозеф Бајден саопштио је на састанку с премијером Велике Британије Ришијем Сунаком у Сан Дијегу, где се одвија самит АУКУС-а, да очекује да ће "ускоро" разговарати с председником Кине Си Ђинпингом, али није прецизирао када би тај сусрет могао да се одигра.

На питање да ли би Кина могла да види договор САД, Велике Британије и Аустралије о нуклеарним подморницама као агресију, Бајден је одговорио одрично, преноси Ројтерс.

САД, Аустралија и Велика Британија су представиле детаље плана којим Канбера почетком 2030-их треба да набави подморнице на нуклеарни погон, како би парирала кинеским амбицијама у Индо-пацифичком региону.

У обраћању на церемонији у америчкој поморској бази у Сан Дијегу, у пратњи аустралијског премијера Ентонија Албанезеа и премијера Уједињеног Краљевства Ришија Сунака, Бајден је назвао споразум у оквиру организације АУКУС делом заједничке посвећености слободном и отвореном Индо-пацифичком региону са два "најснажнија и најспособнија савезника Америке".

image