Свет

Европа мора да удвостручи производњу муниције да би задовољила потребе Украјине

Немачки одбрамбени конзорцијум "Рајнметал" не ради у пуном капацитету и криви владе ЕУ за несташицу граната
Европа мора да удвостручи производњу муниције да би задовољила потребе УкрајинеGetty © Kiran Ridley / Stringer

Највећи немачки произвођач муниције "Рајнметал" саопштио је да европска одбрамбена индустрија не може да задовољи потребе Украјине за артиљеријском муницијом осим ако владе не нађу средства да удвоструче производне капацитете. 

"Требају ми наређења. Без наређења нећу ништа да производим", изјавио је извршни директор "Рајнметала" Армин Папергер и прецизирао да "за недостатак муниције неће бити крива одбрамбена индустрија. Индустрија може да испоручи оно што је потребно", преноси "Блумберг".

Спора финализација наруџбина довела је до тога да ће овај немачки концерн 2023. године радити са око две трећине капацитета, упркос упозорењима украјинских и европских званичника да ће количина артиљеријске муниције бити одлучујући фактор на фронту.

Проблематична је муниција калибра 155 мм, тј. стандардне НАТО гранате – министар одбране Украјине Алексеј Резников тврди да им је, како би се одржали у региону Донбаса, потребно више од 350.000 граната месечно, чак три пута више од оног што сада троше.

Резников је пак био скроман, па је затражио од Европске уније 250.000 граната месечно, количину коју је, по речима шефа "Рајнметала", тешко произвести.

"Да би се то постигло, у Европи би морала да се удвостручи производња", рекао је он. 

"Рајнметал" тренутно може да произведе 450.000 артиљеријских метака годишње и планира да достигне 600.000 метака у наредне две године уз помоћ погона у Мађарској и фабрике барута у Саксонији која тек треба да се изгради, рекао је Папергер.

"Рајнметал" није повећао ни производњу мањих граната од 120 мм које користи већина борбених тенкова америчке и европске производње, рекао је Папергер.

Компанија има довољно капацитета да произведе 240.000 чаура, али ће ове године произвести мање од 150.000. 

Од почетка 2023. земље НАТО-а су обећале да ће Украјини испоручити стотине тенкова, укључујући и више од 100 "леопарда 2", које су произвели "Рајнметал" и "Краус-Мафеи Вегман".

Папергер је уверен да би уз адекватну подршку одбрамбене индустрије у Европи и САД могле да испоруче довољно војне опреме Украјини да осујети руску победу.

"Ако Запад жели да Русија изгуби овај рат, Русија га неће добити", закључио је шеф "Рајнметала".

image