Свет

Париз смрди! Француској престоници прети инвазија пацова због штрајка ђубретара (ФОТО)

Начелници париских округа позвали су градоначелницу Париза Ан Идалго да реши проблем имајући у виду да последице штрајка представљају велики ризик за јавно здравље
Париз смрди! Француској престоници прети инвазија пацова због штрајка ђубретара (ФОТО)© Tanjug/AP Photo/Michel Euler, File

У француској престоници ђубретари штрајкују од 6. марта, што значи да је нагомиланог ђубрета по улицама све више, да се смрад разлеже Градом светлости, али и да му прети најезда пацова, пише "Политико".

Подаци канцеларије градоначелника Париза откривају да је око 5.600 тона неприкупљеног отпада лежало на улицама главног града Француске у понедељак, 13. марта, тј. осмог дана штрајка, пренела је агенција Франс прес.

Ђубретари штрајкују због контроверзне реформе француског пензионог система коју заговара председник Емануел Макрон, а којом би се повећала старосна граница за одлазак у пензију – сакупљачи смећа тренутно могу да оду у превремену пензију због бенефицираног радног стажа са 57 година, док би по новом то право могли да остваре са 59 година.

Иако грађани имају разумевања за штрајк будући да су и сами против поменуте реформе, треба напоменути да Паризу због ђубрета које је на све стране прети инвазија пацова.

Град светлости и иначе има великих проблема са овом пошасти – на сваку особу долази 1,5 до 1,75 пацова – па је још прошле године Француска национална медицинска академија издала упозорење да пацови и болести које преносе представљају претњу по здравље људи.

Начелници париских округа позвали су градоначелницу Париза Ан Идалго да реши проблем имајући у виду да последице штрајка представљају велики ризик за јавно здравље, док је политичка препирка ескалирала током викенда када је министар саобраћаја Клеман Бон окривио управо канцеларију градоначелника за новонасталу ситуацију.

"Седми дан без одвожења смећа. Смрад и трулеж", написао је Бон на Твитеру поред фотографија на којима се виде канте препуне кеса са ђубретом.

"Град Париз није донео никакву хитну меру, чак ни делимичну. Још један пример неактивности и презира према Парижанима", додао је он, што је навело канцеларију градоначелника да реагује – узвратили су министру да уколико заиста брине за Парижане и Французе, нек влада повуче неправедну реформу пензионог система.

Према писању дневника "Паризијен", штрајк ће трајати најмање до среде, када ће представници синдиката гласати о наставку истог.

Синдикати су пак претходно најавили да ће штрајк трајати све док влада не повуче своју пензијску реформу, која има за циљ повећање законске старосне границе за престанак рада.

image