Србија и Балкан

РТ Балкан трага: Ко од српских политичара тражи увођење санкција Русији упркос вољи њихових бирача

Ова привидна мистерија делимично се може објаснити тиме што у многим земљама, па и у Србији, политички утицај не зависи у потпуности од подршке грађана, већ га диктирају углавном западне амбасаде и други спољни центри моћи, наводи за РТ Балкан политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић
РТ Балкан трага: Ко од српских политичара тражи увођење санкција Русији упркос вољи њихових бирача© M.M./ATAImages

Министар привреде Раде Баста придружио се неколицини српских политичара који су јавно позвали Владу Србије да се изјасни о увођењу санкција Русији истичући да се "он залаже за санкције", упркос чињеници да сва испитивања јавног мњења показују да грађани Србије не подржавају тај потез.

"Наизглед необјашњиви" феномен да политички актери, који зависе од воље гласача, заговарају правце који нису у складу са расположењем бирачког тела, делимично се може објаснити тиме што у Србији спољни фактори, попут страних западних амбасада, неретко диктирају положај на политичкој сцени више него што то чини воља народа, објашњава за РТ Балкан политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић. 

"На први поглед јесте чудно то што у јавности има толико изјава у прилог увођењу санкција Русији док апсолутна већина грађана и бирача не подржава тај курс", истиче политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић за РТ Балкан наглашавајући да сва релевантна истраживања показују да се најмање 80 одсто бирача противи увођењу санкција, а да би тај политички потез подржало мање од 10 одсто.

Новинаре и НВО условљавају послодавци и спонзори

У медијима се чини да је ситуација обрнута, оцењује Вукадиновић и додаје да се то може објаснити тиме што су изјаве новинара и представника невладиних организација условљене интересима њихових послодаваца и спонзора. Са друге стране, како оцењује, наступи политичких личности у којима позивају Владу Србије да спроведе потезе које јавност не одобрава су "готово необјашњиви".

"Они зависе од гласача, и зато је наизглед мистерија то што не узимају у обзир расположење бирачког тела", наглашава уредник Нове српске политичке мисли.

Ипак, како додаје, у многим земљама, поготову оним које су у сфери утицаја Запада, положај на политичкој сцени не зависи искључиво од воље народа, већ га диктирају страни спољни фактори. 

"Ова привидна мистерија се делимично може објаснити тиме што у многим земљама, па и у Србији, политички утицај не зависи у потпуности, а понекад чак ни пресудно, од подршке грађана, колико зависи од подршке неких, углавном западних, амбасада и спољних центара моћи", наводи Вукадиновић.

Препоручују се западним центрима моћи

Случај Радета Басте је само најновији, а није ни први ни последњи, сматра аналитичар.

"На српској политичкој сцени, и у опозицији и на власти, имате актере који се таквим изјавама практично препоручују западним центрима моћи, иако су свесни да то не одјекује добро у ушима највећег броја грађана Србије. Очигледно процењују да би им такав некакав ветар у леђа помогао, било у опозицији било у владајућој хијерархији", наглашава Вукадиновић. 

Поред тога, оцењује наш саговорник, увек постоји могућност да политичари изјављују такве ствари по нечијем налогу. 

"Постоји та дилема, али не може се закључити да то иде по неком налогу, партијском или са врха власти. Могуће је сумњати, али је искуство са, на пример, Зораном Михајловић и другима показало да су често то радили зато што су проценили да би помогло у унутарстраначким борбама за што бољу позицију", закључује Ђорђе Вукадиновић.

Раде Баста, бивши професор физичког образовања, некадашњи полицајац и кикбоксер, претходно је осуђивао "руску инвазију", честитао је именовање Кристоферу Хилу и позивао на укидање Српско-руског хуманитарног центра. Поред тога, још док је био на функцији директора "Београдских електрана", затражио је изградњу нуклеарке у Србији у сарадњи са САД и ЕУ.

Бастину изјаву да Србија треба да уведе санкције Русији осудили су многи, укључујући и колеге из Владе и коалиције, при чему је најгласније реаговао Покрет социјалиста затраживши од министра привреде да поднесе оставку.

"Покрет социјалиста је поуздан и храбар савезник СНС-а, али никада неће ћутати нити подржати нову Зорану Михајловић, па макар се и она звала Раде Баста. Сада када нам је потребно јединство, Баста тражи да Влада Србије буде јавно подељен по питању његовог залагања за придруживање незаконитим санкцијама против Руске Федерације", наводи се у саопштењу.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова реаговала је на захтев министра привреде Србије Радета Басте поручујући му "да би боље било да се изјасни о притисцима на своју земљу".

"Неки чудан став: Америка врши притисак на Србију, а српски министар позива на супротстављање Русији. Можда би било боље да се српски министар оштро изјасни против притисака на своју земљу? Русија је, за разлику од САД, увек поштовала Србију и њен народ. А поента није само у историјској истини, већ у очигледној чињеници: увођењем санкција Русији, притисак Сједињених Држава на Србију неће престати, већ ће се само појачати", поручила је Захарова на Телеграму.

image