Магазин

Шта неред и хаос у кући говоре о нама

Наше окружење донекле осликава нашу личност. Како планирамо и декоришемо свој простор доста говори другима о нама. Сасвим је нормално понекад имати неуредну кућу, ако тај хаос не утиче на наш сан, не изазива нам стрес или није нехигијенски. Када је неуредност показатељ неког психичког проблема?
Шта неред и хаос у кући говоре о нама© freepik/vectorpouch

"Хаос је ред коме треба дешифровање", рекао је нобеловац, књижевник Жозе Сарамаго. Сваки дом или радно место често могу бити неуредни, пре свега јер су људи вечито на клацкалици између реда и хаоса. Иако смо сви понекад склони повременом прављењу "лома" у нашим домовима, неки људи стално живе у простору затрпаном стварима. 

Хаос у кући састоји се од гомиле разбацаних ствари по креветима, столовима, на поду...Разлози због којих се овај џумбус множи и расте је могући недостатак времена, понекад простора за складиштење, или нам је просто жао да се одрекнемо неких ствари. Некада је живот са малом децом узрок вечитог нереда у кући.

Када неред утиче на ефикасност

Истраживачи су открили да претрпан дом доприноси стресу, анксиозности и слабој концентрацији. Прљава кућа често изазива осећај преоптерећености, губљења контроле и узнемиреност код оних који у њој живе. Насупрот томе, чист, приступачан дом може учинити свакодневни живот много лакшим.

Психологија каже да неуредност заиста може бити знак да особа има проблема. Баш као неко ко пати од ОКП (опсесивно-компулсивни поремећај, када особа има потребу да све контролише), бити неуредна особа може значити да неко има проблема са депресијом или неком другом менталном болешћу. А некада такође може бити спољашња манифестација осећања као што су неорганизованост или преоптерећеност.

Неуредност као показатељ интелигенције и креативности

Ипак, многи психолози наглашавају да неуредност заправо може бити знак креативности и слободе. Такође, они тврде да је креативност заједничка особина генијалних људи. Да ли онда можемо рећи да су интелигентни људи неуредни?

Студија коју је спровео Универзитет у Минесоти, открива да генијални  људи већином остављају за собом неуредан сто за којим раде, јер сматрају да им чишћење одузима много времена, које желе да искористе за много важније ствари. Чињеницу да су људи са неуреднијим животним простором паметнији, доказао је низ истраживања. 

Оно што карактерише неуредне људе је да се не замарају непотребним стварима. Напротив, они напредују у хаосу и нереду, и не смета им ако им кућа не изгледа увек најбоље. Воде рачуна само о стварима које воле. А воле да обављају свој свакодневни посао без бриге о томе шта се дешава око њих.

 

Када је неуредна кућа манифестација психичких проблема

Истраживање из 2020. године је показало да постоји веза између неуредних соба и депресије. Знаци депресије могу укључивати недостатак мотивације у свакодневном животу, што може довести до одлагања или занемаривања чишћења простора. 

Синдром неуредне куће (Диогенов синдром) је присутан када особа због поремећаја структуре личности није у стању да одржава ред, на пример, у домаћинству или у својим финансијама. Овај  поремећај у понашању, карактерише кућна прљавштина, екстремно самозанемаривање, и недостатак стида у вези са животним условима. Најчешће се јавља код људи старијих од 60 година.

image