Србија и Балкан

Додик: Још један покушај да се униште споменици о српским стратиштима

Уз споменик у Гаравицама код Бихаћа, који је подигнут у знак сећања на српске жртве које су усташе убиле током Другог светског рата, направљено је импровизовано склониште за псе
Додик: Још један покушај да се униште споменици о српским стратиштима© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Председник Републике Српске Милорад Додик најоштрије је осудио скрнављење споменика српским жртвама у Гаравицама код Бихаћа, оценивши да је то још један у низу покушаја да у Федерацији БиХ униште споменике о српским стратиштима.

"Најоштрије осуђујем скрнављење споменика у Гаравицама, код Бихаћа, који је подигнут српским жртвама које су усташе побиле током Другог светског рата. Ово је још један у низу покушаја да у Федерацији БиХ униште споменике који говоре о српским стратиштима на том подручју", написао је Додик на Твитеру.

Додик је додао да захтева од надлежних институција да истраже овај вандалски чин и најоштрије санкционишу одговорне.

Претходно је Удружење Јадовно 1941. објавило да је уз споменик, у спомен подручју на Гаравицама, код Бихаћа, који је подигнут у знак сећања на српске жртве које су усташе убиле током Другог светског рата, направљено импровизовано склониште за псе.

Почетком Другог светског рата 1941. године, усташе су у Гаравицама извршиле масован покољ у којем је убијено више од 12.000 српских цивила.

image