Русија

Москва: Споразум о житу продужен за само 60 дана јер нема напретка у испоруци руског ђубрива

Непоштовање услова на којима је Русија инсистирала приликом потписивања Црноморске иницијативе објашњава одлуку да се договор не продужи за 120 дана
Москва: Споразум о житу продужен за само 60 дана јер нема напретка у испоруци руског ђубриваGetty © KB Mpofu / Stringer

Русија је одлучила да продужи споразум о житу за само 60 дана јер још увек нема напретка у испоруци руске хране и ђубрива, рекао је заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин, преносе "РИА Новости".

Према његовим речима, руска страна је приметила да Уједињене нације улажу напоре како би се деблокирао руски извоз хране и ђубрива, премда се руске компаније и банке и даље суочавају са санкцијама и препрекама које су увеле западне земље.

Услови руске стране још увек нису испуњени, иако су западни званичници тврдили да се санкције наводно не односе на руску храну и ђубрива, додао је он.

"Као што знате, споразум о житу је једном већ био продужен за још 120 дана, али за све ово време нема никаквих промена, нема резултата. Не можемо да наставимо рад и да се правимо да је све у реду, као да све иде без мењања суштине и услова руске стране у примени међусобно повезаних споразума који су потписани у Истанбулу", истакао је руски дипломата.

Управо непоштовање руске стране објашњава одлуку Русије да продужи Црноморску житну иницијативу не за 120, већ за 60 дана, рекао је Вершињин.

"Ово није ултиматум, ово је јасан, принципијелан и отворен став руске стране. То значи да ћемо на крају овог периода од 60 дана видети какав је напредак учињен по питању имплементације меморандума између Секретаријата УН и Русије и на основу тога ћемо одлучити каква ће бити даља судбина житног споразума и иницијативе у целини", додао је дипломата.

Русија сматра да је период од 60 дана довољан да се постигне напредак у примени одредби предвиђених меморандумом између Русије и УН, не речима, већ делом, казао је Вершињин и додао да одлука није повезана са политичким дешавањима у Турској. У Турској ће у мају бити одржани председнички и парламентарни избори.

Вершињин је додао да Москва полази од тога да УН и Секретаријат УН треба да задрже "неутралну и објективну позицију и да не стају ни на чију страну, у овом случају украјинску".

Прехрамбени споразум, који су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу.

Сам споразум о житу предвиђа деблокаду руског извоза хране и ђубрива, међутим, за време његовог трајања, Москва је више пута наглашавала да управо то није испоштовано. Истовремено, уследила су уверавања из УН да ће ограничења бити укинута.

image