Свет

Зеленски не одустаје од Бахмута

Канцеларија украјинског председника поручила да њихове трупе неће напустити град у Донбасу
Зеленски не одустаје од Бахмута© Тanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Кијев је одлучио да настави да држи и брани стратешки град Артјомовск (Бахмут), саопштила је канцеларија председника Владимира Зеленског.

Украјински председник састао са својим највишим војним званичницима како би саслушао извештаје главнокомандујућег Оружаних снага Украјине, као и команданта са првих линија, који су објаснили ситуацију на терену.

"После разматрања напретка одбрамбене операције у правцу Бахмута, сви чланови Штаба изразили су заједнички став у вези са даљим држањем и одбраном града Бахмута", наводи се у саопштењу на сајту Председничке канцеларије.

Борба за Артјомовск – главно упориште и логистички центар кијевских снага у Доњецкој Народној Републици – бесни од августа. Руске снаге су већ дубоко ушле у град.

Иако још нису саопштени званични бројеви жртава, верује се да је Украјина претрпела значајне губитке у одбрани Артјомовска. Према извештајима Вашингтон поста и других медија, САД су више пута позвале Кијев да се не "фиксира" на одбрану града "по сваку цену" јер тиме смањује себи шансе да организује пролећну контраофанзиву.

Зеленски ипак инсистира на задржавању Бахмута. У интервјуу за Си-Ен-Ен прошле недеље, он је објаснио да је битка за град "тактичка" за Украјину и да би Русија, ако би преузела контролу над упориштем, имала "отворени пут" ка више делова Донбаса који су под влашћу Кијева.

Зеленски је такође сугерисао да би, ако Артјомовск падне у руке руских снага, то помогло да се "мобилише њихово друштво" и ојача домаћа подршка војсци.

Амерички секретар за одбрану Лојд Остин тврди да је значај Артјомовска више симболичан него оперативан. Међутим, руски министар одбране Сергеј Шојгу потврдио је да би заузимање града омогућило "даље офанзивне акције" против украјинских снага.

image