Русија

Нацистички злочини у Другом светском рату: ФСБ објавио доказе о масовним погубљењима у Литванији

"Долазили смо у насеља, одводили све јеврејске породице, чак и бебе, стављали их на кола и под полицијском пратњом одводили у град Маријампољ, у војни логор", забележио је припадник реда немачке полиције
Нацистички злочини у Другом светском рату: ФСБ објавио доказе о масовним погубљењима у Литванијиwww.globallookpress.com © Ulf Mauder

После немачког напада на СССР у Другом светском рату, нацисти су регрутовали балтичке националисте из редова локалног становништва да обављају "прљаве послове" – убијали су цивилно становништво, совјетске ратне заробљенике и Јевреје, наводи се у документу објављеном на сајту руске Федералне службе безбедности (ФСБ).

ФСБ је објавио документ о учешћу Литванаца у масакрима цивила на окупираној територији СССР-а током Другог светског рата.

У писму начелника војно-контраобавештајног одељења "Смерш" 11. гардијске армије, пуковника Николаја Митрофанова Војном савету армије од 24. октобра 1944. године налази се више детаља о масовним убиствима совјетских цивила у периоду немачке окупације Литванске ССР.

"На основу материјала агената који су радили за непријатеља, издајника и немачких саучесника, утврђено је да је само у округу Маријампољ, Алитус и Вилковиш у периоду боравка фашистичких освајача стрељано и погубљено више од 20.000 недужних совјетских грађана, међу њима су најбројнији били Јевреји и партијски и совјетски активисти", писао је Митрофанов.

У документима војне контраобавештајне службе "Смерш" 11. гардијске армије налазе се докази о зверствима немачких окупационих власти и њихових саучесника у месту Сереја.

"Године 1941, отприлике, средином септембра, немачке окупационе власти су, уз помоћ непосредног учешћа својих саучесника и издајника из редова тајне полиције и припадника војно-националистичке организације "Шаулис", масакрирале око 1900 особа јеврејске националности и 45 комуниста у граду Сереју и околним насељима. Међу стрељанима је било мушкараца, жена, стараца и деце", наводи се у документу.

О томе како су тачно литвански националисти убијали невине људе, приликом испитивања у Смершу августа 1944. године, писао је извесни Герман Павлајтис, који је добровољно ступио у редове немачке полиције одмах након нацистичке окупације Литваније.

Према његовим речима, дужност полицајца се "сводила на организовање погубљења јеврејског становништва, комуниста, особа лојалних совјетској власти, у циљу јачања фашистичког система у Литванији".

Павлајтис је признао и да је на самом почетку своје службе код нациста активно учествовао у масовном погубљењу јеврејског становништва у граду Људвинава у Маријампољском округу.

Описао је како је у августу 1941. године учествовао у масакру неколико хиљада Јевреја у Литванији.

"Долазили смо у насеља, одводили све јеврејске породице, чак и бебе, стављали их на кола и под полицијском пратњом одводили у град Маријампољ, у војни логор", рекао је Павлијатис.

Према његовим речима, укупно је протерано око 7,7 хиљада Јевреја различите старости.

"Чували смо Јевреје осуђене на смрт три дана, за то време им нисмо давали ни воду ни храну. Трећег дана сви Јевреји су стрељани", писао је он и признао да је он сам у Маријампољ довео око 700 људи различите старости - од одојчади до стараца.

Већ у првим данима нацистичке окупације формирана је литванска безбедносна полиција. Јеврејско становништво је од самог почетка окупације територије тадашње Литваније постало главна мета нацистичких саучесника.

Штавише, у поређењу са Летонијом и Естонијом, мржња према Јеврејима у Литванији достигла је такве размере да су чак и нацисти били запањени окрутношћу својих локалних саучесника, говоре балтички историчари.

"Зимска чаролија" траје до данашњих дана

Нацисти су за време окупације Литваније формирали 24 самоодбрамбена стрељачка батаљона, такозване шуцманшафте, од по 500-600 људи.

Током фебруара и марта 1943. године, 2. литвански шуцманшафт учествовао је у великој антипартизанској акцији "Зимска чаролија" на граници Летоније и Белорусије, у интеракцији са неколико летонских и 50. украјинских батаљона шуцманшафта.

Сарадња литванских и украјинских колаборациониста настављена је током оружаног сукоба у Донбасу.

Крајем новембра 2022. године, Истражни комитет Руске Федерације је известио да је Литванија међу земљама које од 2014. године најактивније снабдевају Кијев војском и војном опремом, раме уз раме са Уједињеним Краљевством, САД, Пољском, Канадом и низом других држава.

И пре почетка Специјалне војне операције (СВО) на територији Донбаса била је активна "легија странаца" у којој су били држављани Пољске, Естоније, Летоније и Литваније, напомиње руски Истражни комитет.

Поред тога, према Истражном комитету, литвански стручњаци обучавају украјинску војску да рукује страним оружјем, учи их борбеној координацији и борби у различитим условима.

image