Свет

НАТО против Трампа: "Могао би да саботира рат", страхује Андерс Фог Расмусен

Победио или не, Трампова номинација могла би да нашкоди америчкој подршци Украјини, каже Андерс Фог Расмусен.
НАТО против Трампа: "Могао би да саботира рат", страхује Андерс Фог Расмусен© Tanjug/AP Photo/Ron Johnson

Бивши генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен не очекује да ће Доналд Трамп победити на председничким изборима у САД, али би његова републиканска номинација могла да угрози подршку Украјини.

"Његов пртљаг је претежак, превише контроверзан", рекао је Расмусен за "Политико" али је додао да се и даље се плаши Трампа.

Оно што га више узнемирује од идеје да се Трамп врати у Белу кућу је далеко вероватнији сценарио: Трамп као председнички кандидат Републиканске партије.

Бивши шеф НАТО, који ради као саветник украјинске владе, верује да би Трампова кандидатура могла да "саботира" сукоб у Украјини.

Самом победом на републиканској номинацији Трамп би могао да разбије двостраначку подршку Украјини, сматра Расмусен и подсећа да је Трамп наклоњен Русији и да би његова политика према Украјини била "напуштање".

"Ако Трамп буде номинован то ће бити геополитичка катастрофа, јер би у кампањи његов утицај био деструктиван", рекао је Расмусен и објаснио да би Трампова председничка трка отежала обезбеђивање наставка подршке Конгреса Кијеву.

Већ сада, примећује Расмусен, истраживања јавног мњења показују "слабљење подршке Украјини" у Сједињеним Државама, а Трампова номинација би то могла да убрза.

"Сама чињеница да је његово размишљање привлачно одређеном елементу, одређеном сегменту америчке јавности, гурнуће америчку политику у погрешном правцу", рекао је Расмусен.

"Стварно се надам да ће се републиканци сабрати", додао је он. "Надам се, рекао бих не само из европске, већ и из глобалне перспективе, да ће републиканци номиновати кандидата који је много више везан за америчко глобално вођство од Трампа и трамписта."

Постоји само неколико кандидата у републиканској трци који одговарају том опису. Најперспективнији би могао да буде Мајк Пенс, бивши потпредседник који је интензивно позивао на помоћ Украјини. Ники Хејли, бивша амбасадорка у УН, подржала је слање оружја Украјини.

Трампов главни ривал са десне стране, гувернер Фориде Рон ДеСантис, стоји уз Трампа када је реч о Украјини, осуђујући Бајденову "политику бланко чекова" и великодушне помоћи.

Анкете ипак показују пад подршке слању помоћи Кијеву и Расмусен, који вредно лобира за Украјину по Вашингтону, сада покушава да исцеди тај "ентузијазам америчких гласача за рат", позивањем да се Украјинцима дају борбени авиони, ракете већег домета и друго оружје којем се Бајден противи.

Уверен је, каже, да ће амерички председник послати Украјини ратне авионе и додаје да је то само "питање времена".

"Благословени смо", каже Расмусен, "што имамо правог интернационалисту и глобалисту у Белој кући."

image