Србија и Балкан

Ховенијер изнео званичан став САД: Нема више преговора ни о ЗСО ни о европском плану

Постизање договора у Охриду, а затим смернице за његову примену имају снажну подршку САД, али и свих међународних партнера "Косова", поручио је амерички изасланик у Приштини
Ховенијер изнео званичан став САД: Нема више преговора ни о ЗСО ни о европском плануGetty © Carsten Koall

Амерички изасланик у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је да се о споразуму о Заједници српских општина, који је потписан у Бриселу не преговара, као и да се о најновијим тачкама француско-немачког предлога, који је сада назван "европски", више не може да преговара и да је то званичан и потврђен став САД.

Он је на састанку са новинарима у Приштини поновио став САД да оснивање ЗСО не треба да крши такозвани Устав "Косова". Ховенијер је уместо Заједнице српских општина искористио термин "Заједница општина са српском већином", што је веома опасна формулација, о чему је РТ Балкан већ писао.

"Што се Заједнице општина са српском већином тиче, став Сједињених Америчких Држава је да Заједница не треба да излази ван оквира Устава 'Косова' и одлуке Уставног суда из 2015. године, већ у оквиру ових граница постоји довољно простора за оснивање Заједнице", рекао је Ховенијер.

Нагласио је да у Охриду очекује договор између Београда и Приштине.

"Сједињене Америчке Државе овај споразум виде као бољу позицију 'Косова' у међународној заједници и ставља однос 'Косова' и Србије на много стабилнију платформу. Постизање договора у Охриду, а затим смернице за његову примену имају снажну подршку САД, али и свих међународних партнера 'Косова', укључујући Немачку, Француску, Италију, друге земље Европске уније, Велику Британију", истакао је Ховенијер.

На питање да ли су Сједињене Америчке Државе промениле став око правно обавезујућег споразума уз међусобно признање, Ховенијер каже да није дошло до промене става, већ до "препознавања реалности".

"Став САД је јасан и не видим да се мења. Али морамо да се суочимо са тренутком у коме се налазимо и мислим да је то реалност, да у великој мери због одлуке које доноси руководство у Србији није велика вероватноћа да се постигне међусобно признање у овом тренутку", рекао је амерички дипломата.

Очекивања САД су да све странке учествују на априлским изборима на северу Косова и Метохије, укључујући и српске, али да избори морају да демократски и безбедни за све учеснике.

Ховенијер је додао и да ће Сједињење Америчке Државе уложити напоре да помогну тзв. Косову око пријема у НАТО уколико, како каже, званична Приштина пружи конструктиван допринос за нормализацију односа.

Амбасадор Ховенијер најавио је, иначе, летос, почетком јула, уочи Дана независности САД да би убудуће, заједно требало славити проглашење косовске назависности и Дан независности САД.

"Славићемо независност САД - 246 година, али, заједно ћемо славити и независност Косова, 14 година. Нема прикладнијег места за славље него овде", најавио је јула прошле године амбасадор Ховенијер из зграде Амбасаде САД у Приштини.

image