Магазин

Како одабрати одговарајућег психотерапеута

Поверење и осећај сигурности су главни услови пред почетак разговарања са психотерапеутом, али како пронаћи праву особу за сарадњу?
Како одабрати одговарајућег психотерапеута© Pexels/SHVETS production

Постоје многи фактори које је важно размотрити пред почетак психотерапије. Првенствено је најважније установити сопствени разлог за тражење помоћи и савета професионалаца. Када појединац познаје личне потребе, тражење одговарајуће помоћи постаје много лакше. Најтеже од свега на том путу, представља адекватно уочавање и суочавање са сопственим психичким и психосоматским тешкоћама, проценом да је важно да се оне реше и увидом да не могу да их реше сами.

Било да је у питању онлајн терапија или разговори лицем у лице, избор одговарајућег психотерапеута је веома важан за лични напредак и решавање емотивних проблема. Циљ је спознаја себе и свог унтрашњег света, како би се квалитет живота и међуљудских односа одржавао на стабилном нивоу.

Многи терапеути нуде бесплатну сесију и консултације пред почетак програма, како би обе стране установилe да ли би сарадња била продуктивна. Психијатар Дејвид Џејнвејн је за "Сајколоџи тудеј (Psychology today)" поделио неколико важних питања које треба поставити себи приликом упознавања и доношења одлуке о одговарајућем психотерапуту:

1. Који су моји циљеви

Установити јасне циљеве пред почетак психотерапије није једноставно, поготово када проблеми нису толико очигледни (као када је у питању физичко здравље). Ипак, јасно дефинисање сопственог менталног стања помаже у проналажењу одговарајућег специјалисте.

У случају да је утврђивање проблема превише компликовано, онда је важно то напоменути пред почетак састанка са стручњаком, како би смо се одлучили за најадекватнији систем рада. Прикупљање информација прилоком избора терапеута треба да укључи и следеће:

  • знање
  • звање 
  • ужа специјалност (уколико постоји)
  • професионално искуство (клиничко/неклиничко) 
  • искуство клијената/корисника 
  • мишљење колега (уколико је могуће) 
  • прочитати његову књигу, видети предавање (уколико постоје и ако су доступни)

Након овога би требало да већ имате довољно сигурности у доношењу одлуке о избору "потенцијално свог" психотерапеута.

2. Да ли се осећам пријатно са овом особом

Иако дељење приватних информација и осећања са неким кога не познајемо није лако, одговарајући терапеут може помоћи у лакшем прилагођавању и стицању осећаја сигурности. Да ли нас помно слуша, показује емпатију (чак и на суптилан начин)? Да ли нам интуиција говори да нешто није у реду? Ако опуштање током разговора представља изазов, чак и када су свакодневне теме у питању, онда је можда време пронаћи неког другог.

3. Транспарентност

Из првог разговора би било добро установити намере терапеута. На пример, да ли заиста делује заинтересовано и спремно да помогне или само покушава да убрза процес и што пре започне/заврши програм?

Такође, важно је поставити питања о њиховој стручној спреми, као и да ли су имали претходна искуства са проблемима око којих нам је потребна помоћ, односно да ли су специјализовани за област у којој нам је потребна помоћ.

4. Заједнички циљ и продуктивно договарање

Када је атмосфера разговора задовољавајућа, договарање око заказивања терапије никада неће бити непријатно. Добар терапеут ће искрено рећи колико сесија сматра да је неопходно на недељном/месечном нивоу и трудиће се да времена буду флексибилна и одговарају клијентима.

За крај, најважније је слагати се са предложеним циљевима психотерапије, али и бити отворен за различите предлоге и могућности. Не треба да обесхрабрује уколико схватите да вам ерапеут не одговара, већ пажљиво наставите претрагу у цољу донођења најбоље одлуке за сопствено здравље.

image