Србија и Балкан

РТ истражује: Које све снајперске пушке поседују припадници тзв. Косовских безбедносних снага?

Према речима председника одбора за КиМ Милована Дрецуна, КБС се у јеку дијалога Београда и Приштине појачано наоружавају и обучавају своје снајперске тимове, спремајући их за употребу против српског народа на северу Космета. Који су то модели снајперског оружја примећени код приштинских снага?
РТ истражује: Које све снајперске пушке поседују припадници тзв. Косовских безбедносних снага?Getty © Ian Hitchcock

Председник Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије Милован Дрецун је, коментаришући структуру садашњих Косовских безбедносних снага (КБС), рекао да имају озбиљне дестабилизујуће и агресивне намере према српском народу.

Он је истакао да се у овом моменту КБС састоји од три пешадијска пука са оклопним четама које у свом наоружању имају лакооклопљена борбена возила, као и одељења опремљена средствима за противоклопну борбу и минобацачима. Укупне ове снаге су у овом моменту процењене на 4.500 људи.

Према подацима које је изнео Милован Дрецун, у КБС је примљено око 800 нових припадника, а њих 2.500 је обуку завршило у земљама НАТО-а. Цитирајући изјаве тамошњег "министра одбране" Арменда Мехаја председник Одбора за Косово и Метохију, упозорава да ће ова година бити кључна за даљи развој КБС и то не само кроз набавку новог наоружања и континуирано извођење обуке, него и изградњу база на простору севера Космета која ће временом да се трансформишу у војне базе.

Милован Дрецун се осврнуо и на појачану обуку снајперских тимова који имају задатак да генеришу страх међу српским народом.

"Они (КБС) имају по троје снајпериста у сваком одељењу, а ако се то помножи са 20, колико могу да имају у пуковима, то је онда 60 снајпериста. Шта ће им толико снајпериста и кога ће да убијају? Сигурно са њима неће ићи у мировне мисије, тачније све је то предвиђено за ратна дејства према српском народу", рекао је он.

"Говори се о томе да треба да се постигне договор Београда и Приштине на миран политички начин, с друге стране јесу ови снајперисти допринос мирном политичком решењу? Октобра 2020. године у касарну у Приштини допремљено је 30 нових далекометних снајперских пушака, а током марта 2021. године било је опремање КБС-а новим тактичким снајперским пушкама. За кога их припремају, са ким треба да ратују и пуцају из тих пушака? Па већ су их употребљавали против српског народа на северу Косова, додуше као припадници специјалних параполицијских јединица", рекао је Дрецун.

Remington M24 (САД)

Косовске безбедносне снаге али и полицијске јединице наоружане су америчким пушкама "Ремингтон M24", које у иницијалној верзији користе муницију 7,62×51mm NATO. Ове пушке смо могли да видимо код припадника јединице РОСУ која је упала на простор севера Космета и изашла у рејон административног прелаза Јариње.

У основи, ради се о снајперској пушци која је настала на бази модела "Ремингтон 700". У наоружању се налази од 1988. године, када је почела њена серијска производња. Процене су да је до сада произведено око 15.000 комада (базична + модификоване верзије оружја).

Концепција пушке се заснива на обртно-чепном затварачу и ожлебљеној пушчаној цеви направљеној од нерђајућег челика дужине 610мм (код модификације М24А3 685,6мм). У зависности од дужине пушчане цеви, зависи и дужина оружја која варира од 1092-1181мм. Према спецификацијама произвођача ресурс пушчане цеви је око 5.000 метака.

Оптички нишан је одвојив од оружја и обично је марке "Leupold-Stevens M3 Ultra", фиксног увећања 10–12х, са кончаницом за одређивање даљине, а код војних модела које користе јачи калибар метка пристуна је варијанта одвојивог оптичког нишана "Leupold Mk 4 LR/T M1".

Пушка се производи у два калибра: 7,62×51mm NATO (M24, M24A2) и .338 "Lapua Magnum (M24A3)". Пуни се оквиром капацитета пет метака. Почетна брзина зрна M118LR калибра 7,62х51мм на устима цеви је 790 м/сек. У зависности од калибра ефективни домет пушке се креће у распону од 800 (M24, M24A2) до 1.500 метара  (М24А3.338 Lapua Magnum).

Ради стабилизације пушке и прецизнијег гађања из лежећег или стојећег става, пушка на предњем делу има расклопиве ножице за ослањање. Такође, на задњем делу кундака налази се подесиви додатак који има функцију да пушку прилагоди сваком стрелцу, без обзира на његове габарите.

Процене су да укупна маса пушке у борбеној конфигурацији са оптичким нишаном, ремницима, додатим пригушивачем пуцња и пуним оквиром достиже 7,5 кг.

Снајперска пушка Barrett М82А1 (САД)

Косовске безбедносне снаге али и полицијске специјалне јединице (НЈСО) наоружане су и америчким антиматеријалним пушкама "Барет М82А1",  која користи муницију која је предвиђена за употреби код тешког митраљеза "Браунинг M2" калибра 12,7×99mm NATO (.50 BMG).

Основна намена пушке је уништавање непријатељских материјално-техничких средстава (лакооклопљена борбена техника, наоружање, муниција, мине, транспортна средства) па зато у свом називу има придев „антиметаријална“.

У пракси ова пушка се често користи и за елиминацију непријатељске живе силе. У наоружању се налази од 1989. године када су прве примерке модела "Барет М82А1" набавиле специјалне јединице Корпуса америчких маринаца и шведска армија. Од тада па до данас, пушка је захваљујући свом одличном извозном успеху коришћена у великом број оружаних сукоба широм света, где је потврдила поузданост и квалитет.

Ради се о габаритном оружју које у зависности од модификације може да буде дугачко и 1.400мм (варијанта М82А1 са пушчаном цеви дужине 740мм). Процене су да укупна маса пушке у борбеној конфигурацији са оптичким нишаном, различитим ергономским додацима и пуним оквиром капацитета 10 метака калибра .50 BMG, може да достигне 17 кг.

Пушка функционише на принципу кратког трзаја цеви са затварачем, која има функцију брављења. Пошто  оружје користи јак метак, у његовом задњем делу се налази амортизер трзаја. У ублажавању трзаја учествује и масивна двокоморна гасна кочница, која се налази на врху ожебљене челичне цеви, као и робусност покретних делова пушке.

За стабилизацију оружја приликом гађања на пушку је монтирано расклопиво постоље подесиво по висини. Оно се састоји са две ножице са квадратним површинама за ослањање на тло, које је слично решењу примењеном код митраљеза М-60. Преклапајућа ручица за ношење постављена је са леве стране сандука, међутим она је употребљива на краћим дистанцама приликом преношења овог оружја.

Са горње стране пушке се налазе преклапајући механички нишани, а монтиран је челични носач (Пикатини шина) који служи као платформа за монтажу оптичких нишана. Оптички нишан је одвојив од оружја и обично је то у овом случају "Leupold Mark 4" или "US Optics ST10", код којих је кончаница подешена за гађање циљева на даљинама до 2.000 метара. Процењен ефективни домет оружја је до 1.800 метара.

Пушка се производи у две основне верзије – класичној (M82A1, M82A1A, M82A1M и M82A3) као и булпап варијанти (M82A2).

Brugger & Thomet APR 308 (Швајцарска)

Поред америчког наоружања у опремању косовских војно-полицијских снага учествују и швајцарски произвођачи снајперског наоружања. Специјалне јединице косовске полиције (НЈСО) у свом наоружању имају модуларне снајперске пушке компаније "Бригер&Томет".

Ради се о пушкама које носе ознаку APR(акроним од Advanced Precision Rifle) и у иницијалној верзији се производе у калибру 7,62×51mm NATO, док код модификације APR338 је предвиђена употреба муниције у калибру .338 Lapua Magnum. У основи ради се о оружју које је настало на бази француске снајперске пушке "PGM Mini-Hecate .338". Прве испоруке су почеле 2005. године када је покренута и серијска производња. Налази се у опреми наоружању неколико армија са простора Источне Европе и Азије.

BT APR308 је односу на М24 боља по својој ергономичности, квалитетнијој завршној обради, употреби полимера, као и мањем трзају и звуку приликом опаљења. 

Концепција пушке се заснива на обртно-чепном затварачу и хладно кованој ожлебљеној пушчаној цеви од нерђајућег челика, чија дужина се креће у распону 400-690мм (различите варијанте). У зависности од дужине пушчане цеви, зависи и дужина оружја, која са извученим кундаком варира од 1.028–1.236мм. Према спецификацијама произвођача, ресурс пушчане цеви је око 7.000 метака.

Уз пушку иде оптички нишан "Schmidt & Bender PMII 3-12×50 LP" који је монтиран на интегрисану челичну шину "MIL-STD-1913", а ту се налазе и стандардни предњи и задњи механички нишани.

Пушка се производи у два калибра: 7,62×51mm NATO (APR308, APR308P и APR308S) и .338 Lapua Magnum (APR338). Пуни се оквиром капацитета 10 метака. Почетна брзина зрна (Norma Diamond Line) калибра 7,62х51мм на устима цеви је 780 м/сек. Ефективни домет за стандардну верзију пушке  APR308 је 1.000 метара док за верзију APR338 достиже 1.300 метара. Ради стабилизације пушке и прецизнијег гађања из лежећег или стојећег става, пушка на предњем делу има расклопиво постоље са ножицама за ослањање. Један од квалитета овог оружја је и могућност монтирања веома квалитеног пригушивавача BT GRS SD-12809  који значајно смањује звук приликом опаљења.

Процене су да укупна маса пушке у борбеној конфигурацији са оптичким нишаном, ремницима, додатим пригушивачем пуцња и пуним оквиром капацитета 10 метака се креће у распону 8,5-9 кг.

SIG716G2 DMR (Швајцарска/Немачка)

Ради се о моделу који ће по свему судећи бити основна снајперска пушка за опремање пешадијских јединица тзв. косовске војске. Представља унапређену линију јуришних пушака швајцарске фирме "Швајцарише индустрије гезелшафт" (SIG), данас "SIG Arms" (америчко оделење), базирану на аутоматским пушкама АR-15/М-16. Њена основна намена је да се на нивоу пешадијског одељења метком великог потенцијала (7.62Х51 НАТО) обезбеди прецизна ватрена подршка против једног или више тачкастих циљева.

Модел SIG716G2 DMR настао је из верзије јуришне пушке SIG716, која је низом модификација, преправљена у модерну одељенску полуаутоматску снајперску пушку, која је за нијансу иза чистокрвних снајперских пушака намењених за најзахтевније задатке.

За разлику од верзије АR-15/М-16 чији је квалитет у стручним круговима оспорован због непоузданог механизма за позајмицу барутних гасова, SIG716G2 DMR цео процес изводи преко сопственог покретног клипа, што значајно подиже ниво функционалности пушке у свим условима експлоатације.

Ради се о оружју које поседује једноставан дизајн, укључујући и практичан распоред команди преузет са стандардних јуришних/аутоматских пушака. Употребом лаких материјала приликом њеног склапања, подесивог кундака, као и осталим додацима који иду уз пушку, добија се оружје које се с обзиром на његову намену (формацијска снајперска пушка) може сматрати лаким и веома удобним за свакодневну употребу.

Дужина цеви је свега 457мм што овом оружју даје на компактности. Са расклопљеним кундаком укупна дужина не прелази 940мм тако да корисник, због добро одрађеног дизајна и лепо избалансиране тежине оружја, нема осећај да носи снајперску пушку. Због великог процента употребе лаких материјала приликом њеног комплетирања тежина празне пушке је око четири килограма, а у борбеној конфигурацији са оптичким нишаном, додатим пригушивачем пуцња и пуним оквиром капацитета 20 метака, није већа од осам килограма.

Дуж целе горње стране сандука затварача заварена је челична шина MIL-STD-1913. На њу се може монтирати веома квалитетни одвојиви оптички нишан "Sig Sauer TANGO 6 5-30x56" са увећањем 5-30х. Пушка користи "Магпул" оквире капацитета 20 метака, али и све остале који су направљени по СР-25 НАТО стандарду. Поред калибра 7.62х51 НАТО варијанта SIG716G2 DMR може да употребљава и муницију повећане прецизности у калибру 6,5mm Creedmoor. Ради стабилизације пушке и прецизнијег гађања из лежећег или стојећег става, пушка на предњем делу има расклопиве ножице за ослањање.

Излазна брзина метка из устима цеви је око 830 м/сек, док је максимални ефективни домет оружја до 1.000 метара.

 

image