Спорт

Могуће је - Звезда не иде у Лигу шампиона ако Челси постане првак Европе

Навијачи црвено-белих здушно ће навијати да "плавци" не шокирају све у Лиги шампиона ове сезоне
Могуће је - Звезда не иде у Лигу шампиона ако Челси постане првак ЕвропеGetty © Srdjan Stevanovic / Stringer

Одлични резултати Црвене звезде и Партизана у последњих шест година у УЕФА такмичењима довели су до тога да ће Србија по први пут у историји имати два представника на путу за Лигу шампиона, и то у сезони 2023/24.

Ипак, иако је шампион Србије - а извесно је да ће то поново бити Звезда - пројектован да такмичење почне већ у групној фази, и даље је могуће да црвено-бели ипак морају да играју квалификације!

То је могуће у сценарију по ком би нови освајач Лиге шампиона постао тим који се не пласира у то такмичење наредне сезоне кроз домаће првенство. А у овом тренутку, тако нешто је врло извесно за екипу Челсија.

"Плавци" се тренутно налазе на 10. месту у Премијер лиги и све је извесније да неће бити међу четири најбоља тима. То значи да наредне сезоне неће играти у Лиги шампиона, осим ако у овој сезони не освоје то такмичење и на изненађење читавог континента постану прваци Европе.

У том сценарију би дошло до померања учесника који би се директно пласирали у Лигу шампиона, па би тако првак 11. најбоље лиге Европе морао да игра плеј-оф за улазак у најјаче фудбалско такмичење. А за наредну сезону, то 11. место заузима управо Србија.

Могуће је и да Интер или Милан шокирају Европу и освоје Лигу шампиона, а да неко од њих остане без прва четири места у Серији А. Истина, вероватноћа јесте мала за оба сценарија, али Рома и Лацио опасно прете миланским гигантима. Но, ако "ушати пехар" освоји неки од тимова који ће сигурно бити међу најбољима у својим првенствима (Реал Мадрид, Бајерн Минхен, Манчестер сити, Бенфика), Црвена звезда ће предстојећег лета у потпуности прескочити квалификације и стартовати од групне фазе Лиге шампиона.

Тако нешто, у овом тренутку чини се реалнијим.

image