Русија

Захарова Кирбију: Џоне, за дрон се обратите украјинским рониоцима који су уништили Северни ток

Портпаролка руског Министарства спољних послова осврнула се на речи координатора за стратешке комуникације Савета за националну безбедност Беле куће, који је рекао да САД неће моћи да покупе остатке летелице јер је пала дубоко у Црно море
Захарова Кирбију: Џоне, за дрон се обратите украјинским рониоцима који су уништили Северни токwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова осврнула се на речи координатора за стратешке комуникације Савета за националну безбедност Беле куће Џона Кирбија, о могућности да са дна Црног морају да се  покупе олупине америчког дрона, поручивши му да се обрати "украјинским рониоцима" који су умешани у саботажу Северног тока.

Она је на тај начин коментарисала Кирбијеве речи да није сигуран да ће САД моћи да покупе остатке летелице, јер је пала у дубоком делу Црног мора, као и да се даље разматра да ли постоји могућност прикупљања остатака.

"Џоне, узмите број телефона од 'Њујорк тајмса' приватне украјинске компаније, која је, према америчкој пропаганди, дигла у ваздух гасовод Северни ток, веома, веома дубоко у Балтичком мору. Према вашим медијима, они су специјалисти за 'дубоке летове'. Они ће сигурно то успети", написала је Захарова на Телеграму.

Подсетимо, руско Министарство одбране јавило је да је у региону полуострва Крим, примећено да се америчка беспилотна летелица приближава државној граници Руске Федерације, која је летела са искљученим транспондером и нарушила границу региона, због чега су подигнути руски ловци.

"Услед оштрог маневрисања амерички дрон је изгубио контролу и висину, и сударио се са воденом површином", истакли су у руском Министарству одбране.

У саопштењу се додаје да руски ловци нису користили наоружање.

У Министарству су додали да је дрон, услед оштрог маневрисања, ушао у неконтролисан лет уз губитак висине и да се сударио са површином воде. Руски ловци нису користили ваздушно-десантно оружје, нити су дошли у контакт са беспилотном летелицом и безбедно су се вратили на аеродром своје базе, појашњава војни ресор.

Како је саопштила Европска команда Оружаних снага САД, један од два руска авиона Су-27 ударио је у пропелер америчког дрона, што је довело до његовог пада у водама Црног мора. Амерички председник Џо Бајден је обавештен о инциденту, руски амбасадор у Вашингтону је позван у Стејт департмент.

image