Економија

Ријад: Цена нафте ускоро неће имати утицаја на економију Саудијске Арабије

Саудијска Арабија ради на диверзификацији своје економије
Ријад: Цена нафте ускоро неће имати утицаја на економију Саудијске Арабијеwww.globallookpress.com © Hu Guan/XinHua

Саудијска Арабија верује да њена економија може толико да се одвоји од нафте да цене сирове нафте ускоро неће бити одлучујући фактор у обликовању фискалне политике.

"Наш циљ је да у периоду до 2030. чак и не гледамо на цену нафте", рекао је саудијски министар финансија Мохамед Ал-Џадан на Конференцији финансијског сектора у Ријаду.

За сада, земља је далеко од постизања тог циља јер нафта и даље обезбеђује највећи део државних прихода и у великој мери диктира учинак привреде, пише "Блумберг".

Али пошто је краљевство представило свој план за диверзификацију економије, назван "Визија 2030", приходи који не покривају нафту су са око 10 одсто буџетске потрошње порасли на више од трећине, рекао је Ал-Џадан. То "значи да наша зависност од прихода од нафте постаје много мања и временом ће бити све мања", рекао је он.

Највећи светски извозник нафте дуго се ослањао на прилив петродолара у владину касу из које се потом финансирало отварање нових радних места и скупа инфраструктура. Године 2022. Саудијска Арабија је имала највећи годишњи приход од продаје нафте у иностранству.

Невероватни приходи, уз већи обим производње, учинили су економију Саудијске Арабије најбрже растућом у Групи 20 прошле године и помогли јој да оствари фискални суфицит први пут у скоро деценију.

Власти сада ипак покушавају да прекину везу са сировом нафтом тако што држе потрошњу под контролом и користе своје приходе од енергије да убрзају пројекте који доприносе одвикавању економије од ослањања на нафту.

"Наш циљ су одржива и предвидљива јавна улагања и расходи без обзира на цене нафте", рекао је Ал-Џадан. "И имамо резерве и могућности да тиме управљамо."

Са ценама сирове нафте које су ишле близу 80 долара по барелу након што током 2022. повремено биле троцифрене, приходи од саудијске нафте су падали шест месеци узастопно. Како наводи "Блумберг", приходи су достигли скоро 326 милијарди долара током целе 2022.

"Приходи од нафте су нам веома важни јер су катализатор да наставимо да улажемо у своју визију", рекао је Ал-Џадан. "Али то не значи да треба да зауставимо оно што радимо, само зато што је цена нафте ниска."

image