Србија и Балкан

Амерички дипломата: Желимо Србију у НАТО-у, Београд да призна сецесију Косова за улазак у ЕУ

Миљеник привремених приштинских институција, амерички изасланик у Приштини, покушао је да умањи стварне последице које би Србија имала уколико пoтпише неповољни европски предлог који је подржала и Америка
Амерички дипломата: Желимо Србију у НАТО-у, Београд да призна сецесију Косова за улазак у ЕУGetty © Marco di Lauro

Изасланик САД у Приштини Џефри Ховенијер саопштио је да европски предлог о нормализацији ни у једној од 11 тачака не говори о томе да је Србија дужна да уклони Косово и Метохију из свог Устава. 

"Нисам видео да се ово питање покреће кроз 11 тачака европског предлога, тако да не верујем да је оно специфичан елемент тренутних разговора", рекао је Ховенијер.

Он је, међутим, потпуно "сметнуо с ума" да је француско-немачки предлог, који је подржала и Америка, изузетно неповољан по Србију. Овај документ садржи де факто признање самопроглашеног Косова, па, иако се, према овом предлогу споразума, од Србије не очекује да избаци КиМ из Устава, предлог је супротан Уставу Републике Србије, јер одобрава сецесију јужне српске покрајине.

Ховенијер је истакао да су дугорочна америчка и европска визија да се такозвано Косово, као и Србија, интегришу у европске и евроатлантске структуре, односно, у НАТО.

По његовом мишљењу, признање такозваног Косова може бити услов Србији за чланство у Европској унији.

"Колико ја разумем, Србија има велики интерес да уђе у Европску унију, бар је то декларисана тежња. Нисам европски дипломата, али колико сам схватио из критеријума за чланство у Европској унији, мислим да би се у поглављу 35 од Србије тражило да призна 'Косово' као независну државу као услов за улазак у ЕУ", нагласио је Ховенијер.

Он је рекао да у потпуности верује у ЕУ, али да се још не зна процес и механизам кроз који ће, како је навео, Србија признати такозвано Косово.

Амерички изасланик у Приштини изјавио је и да се о споразуму за Заједницу српских општина, који је потписан у Бриселу, не преговара, као и да се о најновијим тачкама француско-немачког предлога, који је сада назван европски, више не може преговарати и да је то званичан и потврђен став САД.

"Наш став је да је то постојећа обавеза, али и да би било добро за 'Косово'. Одржао сам састанак са свим заинтересованим странама 31. јануара и чуо сам много различитих актера, али није било ниједног српског представника на том састанку који није изразио жељу да на овај или онај начин види оснивање Заједнице", рекао је Ховенијер.

Он је додао да постоји много опција како би ЗСО могла да изгледа, занемарујући чињеницу да је 2015. године детаљно утврђено како Заједница српских општина треба да изгледа и функционише, а да је ЕУ гарант тог документа потписаног у Бриселу.

На другој страни, иако га Устав суверене и међународно признате државе - Србије није занимао, нагласио је и да су САД јасне и да не верују да је примерено да једнострано проглашено и међународно непризнато Косово пристане на било шта што би било у супротности са документом који они називају уставом.

Он је рекао да су фокус и очекивања САД да се постигне договор у Охриду 18. марта, након чега би све партије учествовале на априлским изборима на северу Косова и Метохије, укључујући и српске.

image