Економија

Агенција за процену рејтинга: Банкарски систем више није стабилан

Забринутост остаје, америчка економија ће пасти у рецесију, саопштено из "Мудиса"
Агенција за процену рејтинга: Банкарски систем више није стабиланwww.globallookpress.com © Li Jianguo/XinHua

Једна од највећих агенција за процену рејтинга "Мудис" је цео банкарски систем оценила као негативан, преноси Си-Ен-Би-Си.

Саопштено је да агенција предузима кораке у светлу три кључна неуспеха која су навела регулаторе да у недељу иступе са драматичним планом спасавања штедиша и других институција погођених кризом.

"Променили смо наше изгледе када је реч о америчком банкарском систему из стабилан у негативан како бисмо одразили брзо погоршање оперативног окружења након покретања депозита у 'Силикон вели бенк' (СВБ), 'Силвергејт' банке и СНИ, и неуспеха СВБ и СНИ", наводи се у извештају "Мудиса". 

Овај потез уследио је након што је агенција упозорила да је седам институција у процесу ревизије за смањење оцене или им је оцена већ снижена.

У снижавању рејтинга целог сектора, рејтинг агенције су приметиле ванредне акције предузете да би се ојачао сектор, али друге друге банке са нереализованим губицима или неосигураним депонентима и даље могу бити у опасности, пише Си-Ен-Би-Си.

Федералне резерве (ФЕД) су успоставиле механизам како би осигурале да институције погођене проблемима ликвидности имају приступ готовини.

Трезор је подржао програм са 25 милијарди долара у средствима и обећао да ће депоненти са више од 250.000 долара у СВБ и СНИ имати потпун приступ својим средствима. Међутим, из агенције поручују да забринутост остаје. 

"Очекујемо да ће притисци опстати и бити погоршани сталним заоштравањем монетарне политике, уз вероватноћу да ће каматне стопе остати више на дужи период, док се инфлација не врати у оквире циљног распона ФЕД-а", наводи "Мудис".

"Америчке банке се такође суочавају са наглим растом трошкова депозита након година ниских трошкова финансирања, што ће смањити зараде у банкама, посебно онима са већим уделом средстава са фиксном каматном стопом", додаје се у саопштењу.

Из агенције су истакли да ће америчка економија пасти у рецесију касније ове године, што ће извршити додатни притисак на индустрију.

image