Русија

Захарова: Живот потврдио исправност одлуке становника Крима да се поново уједине са Русијом

Данас се навршава девет година од референдума, када су на основу слободне воље становништва, Крим и Севастопољ враћени у састав Руске Федерације
Захарова: Живот потврдио исправност одлуке становника Крима да се поново уједине са Русијом© Tanjug/AP Photo

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да су пре девет година, 16. марта 2014. године, на референдуму, становници Крима самостално и свесно направили избор своје будућности.

"Поновно уједињење по слободној вољи становника Крима постало је остваривање права народа на самоопредељење, записано у Повељи УН, Декларацији УН о принципима међународног права и низу споразума о људским правима", рекла је Захарова.

Она је нагласила да друштвено-економски развој полуострва, док је био део Украјине 1992-2013. није био системске природе и да је у великој мери зависио од унутрашње политичке ситуације у тој земљи. Према њеним речима, опште стање карактерише читав низ негативних трендова у привреди, сфери међунационалних односа, стагнација у области културе и заоштравање ситуације у области заштите животне средине.

"Током протеклих година, било је могуће превазићи и решити многе проблеме који су се нагомилали на полуострву. Урађен је огроман посао на повећању економске, инвестиционе, културне и туристичке атрактивности Крима, који се заснива на Федералном циљном програму 'Друштвено-економског развоја Републике Крим и Севастопоља до 2025. године'. Више од 18 милијарди евра је уложено у развој Крима током девет година", додала је она.

Захарова је подсетила да су још 2015. године, као одговор на украјинску енергетску блокаду Крима, брзо успостављене привремене шеме напајања и да је до данас питање снабдевања полуострва енергијом успешно решено (пуштене су у рад термоелектране Балаклава - Севастопољ и Таврическаја - округ Симферопољ).

"Од 2014. године на полуострву је у току велика изградња гасовода. Скоро сваког месеца на мреже се прикључује ново насеље. Просечан ниво гасификације на Криму био је 76 одсто, а до краја ове године планира се да се достигне ниво од 83 одсто. Почетком Специјалне војне операције у Украјини укинута је блокада воде. Склоњена је брана коју је Украјина подигла 2014. како би блокирала водоток према Криму", рекла је.

Како је Захарова навела, од 2015. индустријска производња у Републици Крим се скоро удвостручила, а у Севастопољу - 2,5 пута, као и да се тренд раста индустријске производње наставља.

Кримски мост - симбол поновног уједињења Крима са Русијом

Захарова је истакла да је кримски мост, који је обновљен у рекордном року, постао симбол поновног уједињења Крима са Русијом и да је тренутно цело полуострво повезано од истока до запада новим модерним аутопутем "Таврида".

"Реализује се комплекс пројеката из области културе. Започела је обимна рестаурација најзначајнијих историјских и културних комплекса, школа уметности, центара ваншколског васпитно-образовног рада са децом и омладином. Само 2022. године изграђено је шест школа и 118 предшколских установа, док је 15 образовних установа у изградњи", навела је.

На руском Криму, наставила је она, за разлику од украјинског периода, линија поштовања језичке једнакости и различитости јасно је фиксирана на законодавном нивоу.

Према њенима речима, пракса последње три године показује да и поред значајних санкција низа западних земаља против Крима, постоји интересовање страних пословних и друштвено-политичких кругова за развој сарадње са полуострвом.

"Живот је потврдио исправност одлуке коју су пре девет година донели становници полуострва да се поново уједине са Русијом. Данашњи стабилан политички и друштвено-економски развој Крима и трајни мир на вишенационалној кримској земљи, само светлије истичу истину слободне воље Кримљана који су направили свој судбоносни избор", закључила је Захарова.

image