Магазин

Уран у Бику - нова економска свест

Када је у мају 2018. године Уран ушао у знак Бика, сви астролози на свету најавили су исто: биће краха на берзама, радикалних промена у банкарском систему и новац неће вредети као некада. Изненадни колапс три важне америчке банке Силикон Вели (Silikon Valley Bank), Сигнатур (Signature Bank) и Силвергејт (Silvergate Bank) од пре пар дана, инспирисао ме је да се подсетимо на Уранов транзит Биком који је ту све до краја априла 2026. године.
Уран у Бику - нова економска свест© pexels/dovis

Прво што треба да знамо је да су Уран и Бик два потпуно различита принципа. Уран представља напредни инвентивни ум који размишља о напретку и како да на ефикаснији, хуманији начин нешто уради, а Бик брине о стабилности и ту предвидивост жели да види у свему, укључујући и економију. Да знамо кад се сеје, кад се жање, да су залихе пуне већ у рану јесен и да будемо сигурни да ћемо презимити безбедно до пролећа. Проблем са Биком је кренуо још оног часа када није имао више ко да обрађује земљу па тај амбијент сеоског газдинства није више могао да улива сигурност. У градовима су раније ту улогу имали подруми са великим залихама хране, зимнице, као и шпајзи у становима којих у новоградњи више нема, а подруми су жртвовани због гаража које су се показале потребнијим. Нисмо ни осетили када смо напустили пољопривредну и економску сигурност, јер данас и лук и паприку можемо купити у маркету или скувано јело поручити доставом. Навикли смо се на нов начин живота који су диктирали подједнако друштво и природа.

Јер, човек је биће које природу и околиш прилагођава себи. Брз живот не изискује шпајзе и замрзичваче, па ће у будућности станови бити и без кухиње - као у хотелу. Уласком у Бика, Уран је само показао последицу тог новог начина живота и то пре свега кроз значајан раст цена основних животних намирница које су не тако давно биле заправо свима доступне. И док су се отварале групе и организације које су апеловале да се вратимо селу и природи, са друге стране Уран као планета која се никада не враћа на оно што је прошло и гледа само у будућност, открива нове начине исхране у виду хране у праху, дехидрираног воћа, меса из лабораторија, вештачке храна и сл. Најактуелнија вест је о инсектима, морској трави и алгама као извору хранљивих материја.

Иако је многима оваква исхрана незамислива, олакшање је што и није за нас. Уран као планета никада не размишља о онима који су тренутно становници планете већ о онима који долазе и који ће је заправо одржавати наредних сто година. Размишља у бројевима. Чак и да се људи врате на села - проблем са гладнима нисмо решили. Онда ће храну имати само онај ко има земљу, што нас враћа у феудални систем какав смо давно имали и знамо да води у крваве револуције гладних. Зато сада измишља нове начине, експериментише и верује да је могуће прехранити све. Само ћемо се успут одрећи неких укуса и прихватити нове текстуре. И да... потребно је одвојити се од вишевековне веровања да су сигурност зидови и новац.

Но тренутно, док још нисмо стигли до 2050. и најављених 10 милијарди људи на планети, још увек новац трошимо у великој мери управо на храну и станове. Али по изласку из продавнице сви кажемо исто "5000 динара више не значе ништа". Отприлике, таман за један ручак.

Осећај да нам је новац неопходан да бисмо опстали, и са друге стране да га олако трошимо кад га имамо, јесте апсурд Урана у Бику који на тај начин утиче да се мењамо и напуштамо старе економске ситеме и вредности и отварамо ка новим слободним токовима. У том новом систему - новац сигурно није највећи капитал. Већ знамо да је капитал и добра клима. И када не живите на трусном подручју је такође капитал 21. века. И ако ваша земља није у рату, мада земљу можете и да мењате, баш као и делове тела. Дужи живот је императив Урана, он се заправо борбом против природе и традиције бори за све оно што и ми сви одувек желимо. Проблем је што га савременици никада не подржавају и не разумеју. Када су прве машине уведене које би замениле раднике - радници су их разлупали. Они после су их славили. Тако је увек и зато Уран не даје пет пара на реакције. Иако је планета револуције, против њега самог није могуће покренути револуцију. Увек ће победити, и све док побеђује свет иде напред а планета се окреће.

Начин на који Уран обесмишљава материју је и тај када цене станова постају сумануте, бесмислене. Или као кад цифра на рачуну милионера је заправо износ који та особа никада неће држати у рукама, јер је електронски запис. Или што видимо да се свуда троши, да људи купују стално, а знамо да се плата потроши до десетог у месецу. Тако што је предвидива економија постала непредвидива. А капитал скоро па да и не постоји другачији сем ризичног, јер је ризик кључна особина овог века. Ми у ствари ни не знамо како то да имамо све што имамо, а да константно у ствари немамо.

Отуда је и крах ових банака нешто очекивано али и не толико узбудљиво. И вероватно не једино. Ево већ дан после и неке европске банке су у колапсу, отпуштања радника, падови на берзама, а свет није застао ни трен. Успели смо да се ослободимо макар наслеђене делузије 20. века да су државе и власти ту због нас и да би нас заштитили и да отуда постоје ствари које владари не би никада ни за живу главу урадили због људи. Зато у будућности и неће бити појединаца на власти, већ група. У то ће нас увести Плутон који само што није ушао у Водолију.

А Уран као и остале планете ради своје, онолико колико је реално зависно од економско социјалних услова. Ако живите у Либану - води вас у центар економске кризе и сиромаштва где људи пљачкају банке да би узели сопствени новац. А ако сте у Америци, води вас у панику и параноју јер нисте навикли да је будућност неизвесна. Ако сте на Балкану, води вас или у бекство (ту смо добри да побегнемо тамо где је сигурност већа, макар код девојке у стан) или у инвенцију како да са оним што имате и ту где јесте нешто направите.

Води нас све заједно у сасвим непознату будућност.

У којој вероватно новца више неће бити уопште. У којој ће електронски запис бити валута и можда имати и неко своје ново име. Можда и једна банка замени више њих. Биткоин је кренуо са економском кризом. Иако је тек 2013. године изашао у јавност, не заборавите да је његов почетак био 2009. Са овом, назови кризом коју имамо тренутно, родиће се нешто што ће након тога брзо постати нормална ствар.

Јер Човек је биће које експериментише са собом и са светом у коме живи. Промена је вечна. Опстајемо и мењамо и себе и свет.

Сада је важно да нема панике, што са Сатурном у Рибама може бити присутно. Повлачење огромних количина новца из банака и доводи до колапса.

Прихватити зато ово време значи и прихватити ризик, све оно што је у астросимболици Бик у комунистичким земљама забрањивао. Јер знао је још и тада, да ако мало процури нека новотарија - оде младост за њом. Оде традиција. Слободан човек је императив Урана. Па без обзира како се ко од нас приватно осећа, ово су времена за ту слободу. Да верујемо у свет наше деце, али не као са цртежа из читанки него као нешто што не разумемо, а могуће и не препознајемо као добро. Али да верујемо да они знају шта ће и како с тим, јер назад се сигурно не може. Њихово познавање технологије свега биће много веће него што је наше. Можда ће њима чипс од скакаваца бити грицкалица коју ће сакривати од своје деце да не претерају као што ми радимо са гуменим бомбонама (које ни не знамо како се праве).

image