Свет

Амерички сенатор: Нису Русија и Кина највеће претње САД, већ дуг од 31 билион долара

Амерички сенатор идентификовао највећу претњу Сједињеним Државама
Амерички сенатор: Нису Русија и Кина највеће претње САД, већ дуг од 31 билион долараGetty © Justin Sullivan / Staff

Русија или Кина нису највећа претњу Сједињеним Државама, али државни дуг од 31 билион долара јесте, рекао је амерички сенатор Роџер Маршал.

"Често ме питају која је највећа претња са којом се наша земља суочава и овде сам да вам кажем да то није Русија. Није ни Кина, ни Северна Кореја, а није ни Иран. И не, ја волим животну средину, али то нису ни климатске промене. Највећа дугорочна претња са којом се Сједињене Државе суочавају је наш национални дуг од 31 билион долара", рекао је Маршал Одбору за буџет америчког Сената.

Председник Џозеф Бајден је током својих првих 20 месеци на функцији потрошио више него било који други председник у историји САД, рекао је Маршал, а преноси "Спутник интернешенел".

Под Бајденовом администрацијом, цене енергената су порасле за више од 37 одсто, горива за грејање више од 52 одсто, цене струје више од 23 одсто, бензина више од 45 одсто, а намирница више од 19 одсто, рекао је Маршал.

Истовремено, реалне плате у Сједињеним Државама нису у складу са инфлацијом, додао је Маршал.

Бајден је 9. марта објавио свој предлог буџета за фискалну 2024. годину. Предлог предвиђа 6.883 билиона долара потрошње и 5.036 билиона долара прихода, што би резултирало дефицитом од 1.846 билиона долара.

Бајденов буџет представљен је у тренутку када се САД приближавају горњој граници дуга, ризикујући неиспуњење финансијских обавеза земље ако Конгрес не подигне лимит за задуживање. Бајденов буџет настоји да смањи дефицит за скоро три билиона долара у наредној деценији.

Републикански посланици критиковали су Бајденов предложени буџет зато што није смањио државну потрошњу као део своје економске стратегије.

image