Свет

Шолц: Украјини хитно обезбедити муницију

Немачка ће наставити да подржава Украјину "политички, финансијски, хуманитарно и оружјем све док је то потребно, рекао је немачки канцелар"
Шолц: Украјини хитно обезбедити муницијуwww.globallookpress.com © IMAGO/Jean MW

Немачки канцелар Олаф Шолц је, током говора у Бундестагу, истакао да од лидера ЕУ очекује да предузму даље кораке у снабдевању Украјине муницијом.

Шолц је нагласио да би њихов циљ требало да буде "остваривање још бољег, континуираног снабдевања" муницијом, додајући да је Немачка спремна да "отвори своје пројекте набавке за друге земље чланице".

"Немачка ће заједно са својим европским партнерима обезбедити да Украјина и даље буде снабдевана оружјем и опремом како би истрајала у својој одбрани", рекао је немачки канцелар током представљања извештаја уочи састанка на самиту Савета Европске уније следеће недеље у Бриселу, преноси "Дојче веле".

Немачка ће наставити да подржава Украјину "политички, финансијски, хуманитарно и оружјем све док је то потребно", нагласио је он, напомињући да је Берлин до сада допринео са укупно 18 милијарди евра, односно 19 милијарди долара подршке Украјини.

"ЕУ ће, такође, наставити да спроводи санкције против Русије и обезбедиће да се те санкције не избегавају преко трећих земаља", рекао је он и додао да ће градови и општине учествовати у збрињавању избеглица из Украјине.

Лидери 27 држава чланица европског блока требало би да се састану 23. и 24. марта како би разговарали о даљој подршци Кијеву, као и о европским економским и енергетским питањима.

Шолц је рекао да ће настојати да ојача јединствено тржиште и конкурентност у ЕУ кроз низ реформи о којима ће се разговарати следеће недеље у Бриселу, пре свега тржиште капитала и банкарског сектора.

"Конкурентност је предуслов за економски успех и будућност Европе као геополитичког актера", закључио је Шолц. 

image