Свет

Француска: Специјалном процедуром усвојене пензионе реформе, хиљаде људи протестују на улицама

На Тргу Конкорд окупило се више од 6.000 демонстраната, због усвајања непопуларног закона о пензионој реформи у Скупштини без гласања
Француска: Специјалном процедуром усвојене пензионе реформе, хиљаде људи протестују на улицама© Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Више хиљада демонстраната окупило се на Тргу Конкорд у Паризу, незадовољних због владине пензионе реформе.

Телевизија БФМ преноси, позивајући се на полицијске изворе, да протестује више од 6.000 људи. 

Тензија расте између снага реда и незадовољних грађана, а новинар листа "Фигаро" јавља да је полиција употребила сузавац. За сада је приведено 73 особа, јавља ВФМ ТВ, позивајући се на изворе из полиције.

"Уместо да одустане од свог пројекта, влада га намеће силом", поручили су представници синдиката и најавили нове масовне протесте за 23. март.

Полиција покушава да очисти подручје од демонстраната, али се они не разилазе. Демонстранти пале канте за смеће, Трг Конкорд је обавијен димом. На лице места стигло је појачање полиције и жандарма, као и ватрогасци који су гасили паљевине, преносе "РИА Новости".

Лидерка странке Национално окупљање Марин ле Пен поручила је да је ово "признање неуспеха" председника Емануела Макрона, као и да би премијерка требало да напусти функцију. 

Она је најавила и гласање о неповерењу влади.

Француска премијерка Елизабет Борн покренула је специјалну процедуру за усвајање непопуларног закона о пензионој реформи у Скупштини без гласања, усред повика и скандирања левичарских посланика који су махали транспарентима против пензионе реформе.

Коришћењем члана 49.3 Устава, обезбеђено је усвајање предлога закона о подизању старосне границе за одлазак у пензију за две године на 64, али то показује да председник Емануел Макрон и његова влада нису успели да обезбеде довољну већину у парламенту, пренео је Ројтерс.

Борнову су у Парламенту дочекали звиждуци када је дошла да би најавила покретање специјалне процедуре.

Седница је прекинута на два минута пошто су левичарски посланици, који су певали националну химну, спречили премијерку да говори.

Поједини посланици су махали транспарентима на којима је писало "Не 64 године".

Када је седница настављена, Борн је наставила да говори, али је њен говор прекидан звиждуцима, певањем опозиционих посланика и повицима "оставка".

Опозиционе странке ће вероватно тражити да се гласа о поверењу влади, међутим, мало је вероватно да ће влада пасти јер ће је већина конзервативних посланика подржати, навела је агенција.

Лидерка француске екстремне деснице Марин Ле Пен, такође је изјавила да ће парламенту поднети предлог за гласање о неповерењу влади која је најавила да ће употребити члан Устава којим се заобилази гласање у парламенту о закону о реформи пензија.

"То (покретање члана Устава) је признање потпуног неуспеха председника Емануела Макрона", рекла је Марин Ле Пен, председница парламентарног одбора екстремно десничарске странке Национално окупљање која има 88 посланика.

image