Свет

Европске вредности: У Летонији прослављен дан сећања на њихове есесовце

Бивши есесовци и њихови симпатизери продефиловали су од цркве Светог Јована до Споменика слободе, где су положили цвеће
Европске вредности: У Летонији прослављен дан сећања на њихове есесовцеwww.globallookpress.com © Victor Lisitsyn

У Риги је данас одржан скуп сећања на Летонце који су сарађивали са нацистима Адолфа Хитлера у Другом светском рату. Неонацистичка поворка је прошетала центром града, а завршена је полагањем цвећа код Споменика слободе.

Учесници поворке носили су заставе Летоније, Естоније и Украјине и потписивали песме. Међу учесницима поворке били су и посланици из Националне алијансе.

Занимљиво да су полицајци били на лицу места и немо посматрали догађај на којем се одавала почаст нацизму и злочинима почињеним у Летонији.

Како преносе летонски медији, једина особа која је протестовала због тога је Андрејс Пагорс, посланик Летонског савеза Руса. Он је држао транспарент на којем је писало да су летонски легионари дали заклетву Адолфу Хитлеру и убили становнике села Злекас. Полиција је Пагорса одвела са Трга слободе.

Других већих инцидената није било и полагање цвећа је завршено мирно.

Датум 16. март је незванични дан сећања на летонске легионаре, јер су се тог дана 1944. године први пут заједно бориле обе дивизије Летонске легије против Црвене армије. Била је то једина битка у Другом светском рату коју су водили искључиво летонски команданти.

Овом приликом председник Летоније Егилс Левитс одлучио је да још једном подсети на улогу летонских легионара који су се борили "за независност Летоније".

"Нада у независну Летонију била је заједничка основа која је повезивала различите учеснике националног отпора у времену и простору, разне струје отпора, попут школске омладине, Централног савета Летоније, летонских националних партизана и других хероја отпора", рекао је председник.

Шта је заједничко свим овим групама људи и летонским колаборационистима који су лично починили злочине против човечности, Левитс је још једном заборавио да разјасни.

image