Свет

Парламент усвојио: Званични језик у Молдавији је румунски

Посланици опозиције су стали испред говорнице носећи транспаренте са захтевима за одржавање референдума о том питању, као и смену власти и престанак кршења Устава
Парламент усвојио: Званични језик у Молдавији је румунскиwww.globallookpress.com © Ute Grabowsky/PHOTOTHEK

Парламент Молдавије одобрио је данас преименовање националног језика из молдавског у румунски.

Одлука је донета простом већином гласова владајуће странке Акције и солидарности, пренео је ТАСС.

"Предлог закона о спровођењу неких одлука Уставног суда усвојен је у другом читању гласовима 58 посланика", изјавио је председник парламента Игор Гросу током седнице парламента.

У Молдавији, амандмани на Устав морају добити двотрећинску већину у парламенту, значи 67 од укупно 101 посланика, пренеле су РИА Новости.

Уколико их је претходно предложио Уставни суд, довољна је и обична посланичка већина.

Уставни суд је предложио промену имена језика још 2013. године, а иницијативу за промену имена језика поднела је владајућа странка Акција и солидарност.

Према том предлогу, израз "молдавски језик" замењује се изразом "румунски језик".

Такође, термини "државни језик", "службени језик" и "матерњи језик" замењују се речима "румунски", уколико се мисли на државни језик Молдавије.

Противљење опозиције

Због намере да се назив државног језика промени из молдавског у румунски, опозиција у молдавском парламенту је блокирала говорницу.

Посланици опозиције су стали испред говорнице носећи транспаренте са захтевима за одржавање референдума о том питању, као и смену власти и престанак кршења Устава.

Протести се у овој земљи организују од лета 2022. због економске кризе и инфлације, никад већих цена гаса, трошкова хране, струје, комуналија и горива.

image