Свет

Министарка финансија САД: Банкарски систем је здрав

Недељу дана након другог највећег колапса неке банке у историји САД, Џенет Јелен тврди да "Американци могу да се осећају сигурно када је реч о њиховим депозитима"
Министарка финансија САД: Банкарски систем је здравwww.globallookpress.com © Pool /Ukrainian Presidentia

Недељу дана након другог највећег колапса неке банке у историји САД, министарка финансија Џенет Јелен тврди, пред Комитетом за финансије Сената, да "банкарски систем земље остаје здрав и да Американци могу да се осећају сигурно када је реч о њиховим депозитима".

Јелен је први званичник Бајденове администрације која се суочила са парламентарцима због одлуке да се заштити неосигурани новац у две пропале регионалне банке, што је потез који су неки републиканци критиковали, пренео је АП.

"Влада је предузела одлучне и снажне акције да ојача поверење јавности у амерички банкарски систем, који је и даље здрав и Американци могу бити сигурни да ће њихови депозити бити ту када им затребају", рекла је Јелен у сведочењу пред комитетом, понављајући реторику америчких званичника из 2008. године. 

Банка "Силикон Вели бенк" (СВБ), са седиштем у Санта Клари у Калифорнији, пропала је након што су штедише пожуриле да повуку новац услед забринутости због стања у банци, а током викенда и објаве да је пропала њујоршка "Сигначер" банка.

Колапс СВБ и спасилачки напори америчких власти који су уследили изазвали су жестоку забринутост на тржишту и страхове да ће крах једне од већих банака у САД изазвати домино ефекат на америчком али и глобалном тржишту.

image