Србија и Балкан

Мандић у дуелу са Ђукановићем: Ваша власт је најгора појава за Црну Гору

Дуго очекивани телевизијски дуел, који је Ђукановић деценијама избегавао, одржао се вечерас, у сусрет председничким изборима у Црној Гори
Мандић у дуелу са Ђукановићем: Ваша власт је најгора појава за Црну Гору© Antonio Ahel/ATAImages

Дебата између председничког кандидата Демократског фронта и коалиције "За будућност Црне Горе" Андрије Мандића и кандидата ДПС-а Мила Ђукановића изазвала је много пажње у медијима. 

Мандић је изнео низ оптужби на рачун власти Ђукановића која је трајала 30 година, а коју би лидер ДПС-а да настави останком на функцији председника државе.

Он је истакао да је Владу која је тренутно на власти у техничком мандату изабрао и ДПС, али је додао да преузима одговорност за политику Владе Здравка Кривокапића.

"Нисам се покајао због тога што смо дошли у позицију да формирамо ту владу. Подржали смо ту владу, али смо направили листу која је омогућила да вас победимо на изборима. Прихватам све грешке на свој рачун", поручио је Мандић.

Преболети дечје болести

Он је оценио да је претходна влада направила искорак у односу на владе које је водила Демократска партија социјалиста.

"Црна Гора је 2020. године први пут сменила власт на изборима и то морамо да уважимо као важну чињеницу. Ове дечје болести и премијера који не зна свој посао морамо преболети и кренути напред", казао је Мандић.

Уступио сам месту Здравку Кривокапићу, нисам се покајао, јер ваша власт је најгора појава за Црну Гору, поручио је Мандић Ђукановићу. 

Нагласио је да ће будућу владу чинити Демократски фронт и да ће она бити спремна да се са свим проблемима ухвати у коштац, без утицаја страних амбасада, што је до сада била пракса у Црној Гори.

Мандић је навео да након смене власти није било реваншизма према кадровима ДПС-а, што се за време претходне власти дешавало.

Поручио је Ђукановићу да је "било доста" након 30 и више година и додао да не би учествовао на изборима да је на његовом месту.

Са друге стране, Ђукановић је током дебате истакао да су криминал и корупција проблем многих друштава у Европи и свету.

"Нас из ЕУ не опомињу због тога, него због владавине права. То питање је много шири проблем и томе морају доприносити они који воде државу. Имамо праксу у којој су нове владе престале усаглашавање нових закона са Бриселом, чак ни на упозорења око Закона о тужилаштву нисмо реаговали", рекао је Ђукановић.

Он је навео да је створена перцепција да је Црна Гора најкриминалнија земља на свету, али да заправо није, превиђајући да су у тој малој земљи изникла два најбруталнија криминална клана, не само на Балкану, већ и у Европи.

Ђукановић: За економску кризу крив Кривокапић

На оптужбе за лошу економску ситуацију у земљи, лидер ДПС је одговорио да је за дешавања на финансијском тржишту "заслужна" влада Здравка Кривокапића, а не претходне владе које је водила његова партија.

Нагласио је да је Кривокапићева влада нанела економији огромну штету, те да новој власти неће бити лако да то исправи. Ђукановић мисли да ДФ неће бити део нове владе, те да је ДФ претходном владом и експериментисањем направио себи штету.

Он је истакао да "треба опрезније употребљавати термин слободе" и да је "Црна Гора била слободна и пре 30. августа 2020. године".

"Ја не мислим да је наша политика, како ви кажете, аутократски режим. Знате да је нас међународна заједница прихватила у НАТО. Црна Гора је раније показала одређене слабости који су довели до промене власти што је само једна потврда демократског сазревања нашег друштва", оценио је Ђукановић.

Ђукановић је поновио оцену која је стигла из Брисела да је Црна Гора данас "рак рана Балкана" и изнео оцену да је током власти ДПС-а била сидро сигурности.

Мандић: Помагали сте убицама Ђинђића

На оптужбе Мандића да је "Седма управа дала документацију убицама Зорана Ђинђића", Ђукановић је одговорио да је Црна Гора штитила Зорана Ђинђића, чак му је једном, како је додао, спасила главу.

"Црна Гора нема везе са убиством Ђинђића, она је била заштитница сваког демократског и европског представника Србије. Њега је убила држава Србија, Црвене беретке су биле формација државе. За чији рачун су они извршили то убиство, да ли неке стране службе, то је питање за ту државу. Истина се назире и Црна Гора са тим нема никакве везе", нагласио је Ђукановић.

Ђукановић о "великосрпском национализму"

Лидер ДПС истиче да Албанија и Србија кроз "Отворени Балкан" покушавају да наметну своју доминацију у региону.

"Потпуно ми је логично да Црна Гора не прихвата било чију доминацију", казао је Ђукановић.

Он не сматра Србију непријатељом, али истиче да је Црна Гора љути непријатељ великосрпском национализму.

"Идеолози велике Србије мисле да треба да управљају Србима изван граница Србије, а ви сте се сложили са тиме. Ко год покушава да контролише живот својих сународника у другим државама, руши суверенитет тих држава и погоршава ситуацију у региону", тврди Ђукановић.

Председнички избори биће одржани у недељу, 19. марта, а очекује се да ће победник бити одлучен у другом кругу гласања.

Мандић води помиритељску изборну кампању, истичући да је дошло време за помирење са гласачима ДПС-а, али не и криминалним структурама те партије, док са друге стране Ђукановић наставља са нападачким порукама усмереним ка Србији.

image