Свет

Нови Зеланд најављује забрану ТикТок-а на мрежи парламента

Одлука донета након савета стручњака и дискусије унутар владе, саопштиле локалне власти
Нови Зеланд најављује забрану ТикТок-а на мрежи парламента© Tanjug/AP Photo/Matt Slocum, File

Власти Новог Зеланда најавиле су да ће забранити коришћење кинеске апликације ТикТок на уређајима са приступом мрежи парламента до краја марта због забринутости за сајбер безбедност.

Извршни шеф парламентарне службе Новог Зеланда Рафаел Гонзалес-Монтеро рекао је за Ројтерс да је та одлука донета након савета стручњака за сајбер безбедност и дискусије унутар владе и са другим земљама.

Глобално је порасла забринутост у вези са могућношћу да кинеска влада приступи локацији корисника и подацима преко Бајт денса, ТикТок-ове кинеске матичне компаније, пише агенција.

Америчка администрација је захтевала ове седмице да се кинески власници ТикТок-а одрекну своје улоге или би се, у супротном, апликација могла суочити са забраном у САД.

Велика Британија забранила је у четвртак апликацију ТикТок на владиним телефонима, а владине агенције у САД имају рок до краја марта да избришу апликацију са службених уређаја.

Из компаније су саопштили да верују да су недавне забране засноване на, како се наводи, "фундаменталној заблуди и да су вођене широм геополитиком", напомињући да су потрошили више од 1,5 милијарди долара на ригорозну заштиту података, те да одбацују оптужбе о шпијунирању.

image