Економија

Нове муке швајцарске банке: Амерички инвеститори тужили "Креди Свис" због лажи и обмана

У тужби се наводи да је "Креди Свис" лагала и обмањивала у свом извештају за 2021. годину
Нове муке швајцарске банке: Амерички инвеститори тужили "Креди Свис" због лажи и обмана© Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Амерички инвеститори у "Креди Свису" покренули су тужбу против швајцарске банке, тврдећи да је преувеличала своје могућности и изгледе пре овонедељног краха акција.

Акције банке у среду су пале за чак 30 одсто након што је највећи акционар - Саудијска национална банка - саопштио да престаје са улагањем због, како наводи "Гардијан", регулаторних ограничења која се односе на улоге чији је удео изнад 10 одсто. Саудијска банка је са око 1,5 милијарди швајцарских франака уложених у банку имала удео тик испод тог прага.

Швајцарска централна банка је касније ускочила и понудила "Креди Свису" спас у виду позајмице од 50 милијарди франака (око 54 милијарде доолара), што је довело до скока цене акција које су у четвртак повратиле већину губитака.

Међутим, муке швајцарске банке коју већ годинама потресају скандали, ту нису биле завршене.

Адвокатска фирма "Розен" уложила је жалбу суду у Њу Џерсију, у којој се наводи да је "Креди Свис" у свом годишњем извештају за 2021. дала "материјално лажне и обмањујуће изјаве".

Прошле недеље "Креди Свис" је признао "материјалне слабости" у својим процедурама извештавања и контроле када је објавио свој годишњи извештај за 2022. Банка је навела да би те слабости могле да резултирају "погрешним приказивањем" финансијских резултата.

До пада акција швајцарске банке дошло је услед шире забринутости за глобални банкарски сектор, изазване колапсом "Силикон вели банке" (СВБ) прошле недеље.

У четвртак увече, највеће америчке банке интервенисале су како би подржале још једну посрнулу банку - "Прву републику" (ФРБ).

"Годлман Сакс", "Џеј Пи Морган", "Банка Америке" и други депоноваће 30 милијарди долара ФРБ који се после колапса СВБ суочио да масовним захтевима клијената да повуку свој новац.

"Креди Свис" покушава да поврати свој уздрмани углед после читаве деценије скандала који укључују корпоративну шпијунажу, утају пореза, наводне прекршаје, прање новца...

Након ових епизода, клијенти су извукли свој новац, што је допринело огромним губицима који су нарасли на 7,3 милијарде швајцарских франака 2022.

image