Србија и Балкан

Нова претња Србији: Ако не прихвати европски план, следе "унутрашња превирања"

Документ није коначан, али бенефити његовог потписивања биће пренети Вучићу и Куртију на сутрашњем састанку у Охриду
Нова претња Србији: Ако не прихвати европски план, следе "унутрашња превирања"© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Уколико у потпуности не буде прихватила европски споразум о нормализацији односа Београда и Приштине, Србија ће изгубити подршку пет држава које не признају "Косово", наводи се у документу европских дипломата, пише "Нова".

Поред тога, додаје лист, Европска унија и НАТО ће створити прилике да "Косово" расте самостално, без сарадње са Београдом, а спомиње се и прекид европских интеграција, изолација, а први пут и могућност "унутрашњих превирања".

Документ су наводно израдили европски посредници у дијалогу Београда и Приштине као платформу за даље разговоре са председником Србије и премијером привремених институција у Приштини. Реч је, практично, о њиховим смерницама за дијалог које би требало да покажу јединство Уније по питању решавања косовског проблема, пише лист.

Напомиње се да документ није коначан, али да ће бенефити потписивања споразума, као и последице одбијања бити пренети Александру Вучићу и Аљбину Куртију на сутрашњем састанку у Охриду.

Како се наводи, иза документа стоји свих 27 чланица Европске уније, укључујући пет држава које не признају тзв. Косово, а према писању "Нове", види се намера ЕУ и Запада да Европу у потпуности оставе без потенцијалног конфликта, у светлу украјинске кризе.

"Одлучност се види и у врло јасној перспективи изолације Београда и Приштине, са свешћу о могућности унутрашњих превирања", пише београдски лист.

Додаје се да ће процесом нормализације управљати двојица дипломата из држава "непризнавача" - Шпаније и Словачке, како би се гарантовала правичност.

"Коначни текст споразума је производ свеобухватне и темељне анализе свих садашњих и прошлих искустава. То је јединствен политички производ, интерни компромис ЕУ, који је прихватљив и за чланице које признају и оне које не признају Косово", наводи се у документу у који је "Нова" имала увид.

Србији се, како се наводи, излази у сусрет тако што ће се "Косово" повући корак уназад, те у оквиру нормализације односа неће инсистирани на међусобном признању.

"Уместо да се бори са Србијом, Косово се обавезује да ради са Србијом на решавању практичних потреба свих људи и заједница", пише лист.

Са друге стране, предвиђено је и да Србија повуче корак уназад, те да ће имати пуне односе са "Косовом".

"Уместо да се бори са Косовом, Србија се обавезује да сарађује са међународном заједницом у корист свих људи који живе на Косову", наводно стоји у документу.

Истовремено, Србија и "Косово" се овим документом обавезују на мирно решавање свих спорова. Београду се налаже да се уздржи од било какве акције која се доживљава као дипломатско непријатељство према "Косову", док се Приштина обавезује на одговарајући ниво самоуправљања српске заједнице на Косову и Метохији, у складу са вредностима Европске уније. 

Документом су, према писању "Нове", предвиђене и награде и казне, па се тако за Србију предвиђа снажно стратешко партнерство са западном заједницом, уколико прихвати споразум.

"Ово партнерство ће трансформисати Србију у кључну регионалну економску и политичку покретачку снагу, а прихватање предлога ЕУ ће је приближити и заједници косовских Срба", пише у документу, преноси лист.

Уколико "Косово" буде прихватило споразум, то ће означити почетак изласка из кризе и прилику да се фокусира на суштински друштвено-економски развој.

"Косово коначно може да расте самостално", пише у овом документу.

Кад је реч о казнама, у документу се, истиче "Нова", јасно наводи да су пред Београдом и Приштином две могућности. Да прихвате споразум и да се усагласе са ставовима свих 27 чланица ЕУ или да га одбију, што носи озбиљне последице. У том случају биће им обустављен пут европских интеграција, а истовремено ће изгубити све досадашње бенефиције. Након тога, уследиће изолација и унутрашња превирања, стоји у тексту документа.

"Србија и Косово могу да наставе да уживају у предностима постојећих аранжмана са ЕУ и остатком западне заједнице само ако се у потпуности посвете томе да постану конструктивни играчи у напорима ЕУ и Запада на изградњи мира и стабилизацији. Не постоји начин да се то заобиђе".

Неуспех Србије да усагласи свој став са ЕУ 27, наводи се даље, створиће прилику за "Косово" да расте без потребе да сарађује са Београдом.

"Ако одбије споразум, Србија ће изгубити и подршку пет држава које не признају Косово. Без обзира на исход, ЕУ и НАТО ће на крају говорити једним гласом о Косову", додаје се.

"Косово", ипак, мора у потпуности да испуни очекивања западне заједнице, посебно кад је реч о поштовању прошлих споразума.

"Одбијање Косова да то учини може имати озбиљне последице по будућност Косова. Разочарани западни партнери неће подржати даљи раст Косова. Без ове подршке, Косово би могло да очекује назадовање у неким областима", закључује се у документу.

Претходно су албански медији објавили да ће на сутрашњем састанку у Охриду западни званичници понудити документ од 11 тачака под називом "Споразум о путу нормализације између Косова и Србије".

Према писању "Албанијан поста", у документу се наводи да ће Приштина одустати од признања независности као предуслова за нормализацију, али се Београд обавезује да ће имати "потпуне практичне односе са Косовом".

Обе стране се обавезују да ће бити посвећене мирном решавању свих спорова, док ће их ЕУ и остале западне земље активно подржавати финансијски.

image