Магазин

Пет савета како да поправите однос са партнером након свађе

Дистанца, самоанализа, отворена комуникација и одбацивање ега су неопходни поступци за решавање несугласица са партнером. Уз добро промишљене и искрене поступке, емотивни однос се може исцелити и сачувати.
Пет савета како да поправите однос са партнером након свађе© Pexels/Katerina Holmes

Конфликт са емотивним партнером може бити велики извор стреса, фрустрације, туге/беса и може утицати на квалитет живота и унутрашњи мир. Осим тога, несугласице могу бити проблем за одржавање међуљудских односа, поготово када је у питању блиска особа. Због тога је важно знати како решити проблем и неговати однос уз стрпљење, разумевање и зрелост.

Здрава дистанца

Након сукоба са партнером, кључ поновног успостављања добре комуникације је - избегавање комуникације. Тешко је размишљати о решавању проблема када су реакције и даље бурне, као и када се обе стране осећају осетљиво и раздражено. Време у самоћи и физичка дистанца су често добра одлука, јер се емоције могу исконтролисати и импулсивни потези се могу избећи.

Пред дистанцу, важно је имати јасан договор око поновног састанка. Пауза може трајати од неколико сати до неколико дана. Ипак, разговор "на силу" може само погоршати ствари, тако да је најважније сачекати прави тренутак за решавање проблема.

Обратити пажњу на сопствене емоције

Како би претходно наведена пауза била корисна, прихватање сопственог беса, туге, фрустрације и сличних емоција је неопходан корак. Осећања је тешко контролисати, а када се игноришу и остављају по страни, могу само да се накупљају и првобитан конфликт постаје много већи и компликованији.

Изражавање личне перспективе

За успостављање квалитетног дијалога, поготово након свађе, битно је ставити акценат на споствене емоције и понашање, уместо на туђе. На пример, говорити: "Осећам да, мислим да, сматрам да, ово сам урадио због..." и преношење личног утиска о целој ситуацији може проузроковати емпатију код друге особе. У овом случају, потребно је избегавати било коју врсту претпоставки о туђим емоцијама, јер такви разговори увек могу постати нов извор конфликта. Након мирног изношења сопствених мишљења и незадовољства, подједнако је важно добро саслушати и партнера.

Слушање и стрпљење

Као што ми волимо да на нас обараћају пажњу и да будемо саслушани, исти третман жели и наш партнер. Остављање мобилног телефона по страни, гашење телевизора и сличних уређаја који одвраћају пажњу је први корак, који многи занемаре, а има велики значај за квалитетну комуникацију.

Такође, прекидање партнера у пола реченице је прихватљиво само када дође до збуњености. Потребно је избегавати причање "у исто време", јер тада разговор постаје само још једна несугласица или сукоб, што може бити потенцијално нов разлог за продубљење свађе. Како бисмо правилно слушали партнера, на врх приоритета се ставља слушање њиховог утиска и осећања, а сопствене (имуплсивне) реакције треба оставити по страни.

Опроштај и повезивање

Након свих "тешких" разговора, важно је опростити партнеру, али и извнити се за личне реакције или поступке. Сав понос и фрустрације би требало да нестану када је време за поновно повезивање. Након извињења, потребно је показати партнеру да су све негативне емоције стављене по страни. Загрљај, осмех, размена шале и слични знакови нежности ће додатно помоћи у решавању ситуације и исцељењу односа.

image