Србија и Балкан

Ђукановић: Ванредни парламентарни избори 11. јуна

Примењујући члан 92 став 5, донео сам одлуку о расписивању избора за 11. јун, поручио председник Црне Горе
Ђукановић: Ванредни парламентарни избори 11. јуна© FOTO TANJUG/ SLUŽBA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU PREDSEDNIKA CRNE GORE

Председник Црне Горе Мило Ђукановић саопштио је да ће ванредни парламентарни избори у тој земљи бити 11. јуна.

"Примењујући члан 92 став 5, донео сам одлуку о расписивању превремених парламентарних избора за 11. јун", поручио је Ђукановић.

Он је навео да су сви свесни дубоке политичке и институционалне кризе у Црној Гори "коју је произвела неодговорна већина".

Истакао је да је једини начин за решавање актуелне кризе било скраћење мандата парламенту и расписивање избора, након којих ће Црна Гора добити нову владу која ће радити у пуном капацитету.

"Истрајно сам се држао Устава, да не допринесем томе. Двадесетог августа влади је изгласано неповерење. Од тада је текао рок, да се до 19. септембра предложи мандатар. За то се нису стекли услови. Неки се нису одазвали на консултације, нити доставили потписе којима би подржали кандидата. Убеђен сам да је најбоље било скраћење мандата и расписивање избора. Уместо тога, променљива већина прибегла је неуставном деловању и донела измене Закона о председнику. Вратио сам га на поновно одлучивање. Упркос упозорењима, контроверзни закон је усвојен. Указом сам прогласио закон који је ступио на снагу и производи правна дејства. Познато је како се завршио покушај формирања Лекићеве владе", изјавио је Ђукановић.

Одговарајући на питање новинара о образложењу одлуке о распуштању Скупштине, председник Црне Горе је рекао да се позвао на Устав и "врло јасну норму".

"Да ли сам се позвао на Закон о председнику, за који сам казао да је неуставан и да ме не обавезује? Тај закон је део правног система, и биће док га Уставни суд не искључи, а искључиће га. Озбиљан однос ме наводи на овај резон - тај закон је део правног система, шта год ја о њему мислио. Они који су га креирали створили су нека неуставна решења. На данашњи дан тај закон је важећи. Без икаквог позива на тај закон, с позивом на Устав, председник има право да указом распусти парламент. То је разумљиво и чисто тумачење, након детаљног сагледавања с тимом правника. У указу се закон не помиње. Позвао сам се директно на члан 92 Устава", истакао је.

Подсетимо, Ђукановић је јуче распустио Скупштину Црне Горе, након што је према измењеном Закону о председнику истекао рок за састав нове владе, па је део правног тима црногорског председника предложио да се распусти парламент и распишу државни избори.

image