Свет

"Њујорк тајмс": Украјинци расипају муницију у Бахмуту и угрожавају своју пролећну акцију

Украјинска војска троши хиљаде артиљеријских граната дневно, чиме угрожава планирану пролећну кампању, упозорава Пентагон
"Њујорк тајмс": Украјинци расипају муницију у Бахмуту и угрожавају своју пролећну акцију© Tanjug/AP Photo/Kateryna Klochko

Украјинска војска испаљује хиљаде артиљеријских граната дневно док покушава да задржи град Бахмут (Артјомовск) на истоку земље, а то је темпо за који амерички и европски званичници кажу да је неодржив и да би могао да угрози планирану пролећну кампању Кијева, пише "Њујорк тајмс".

Потрошња муниције је толико интензивна да је Пентагон недавно упозорио Кијев да престане да троши муницију и одустане од Бахмута, ако жели да покрене офанзиву за коју се надају да ће бити одлучујућа.

У покушају да подрже своје украјинске савезнике, Сједињене Државе и Британија су најавиле да ће Кијеву испоручити хиљаде комада муниције совјетског типа.

Али, пише "Њујорк тајмс", високи амерички одбрамбени званичник описао је то као "последњи покушај" јер Запад нема довољно муниције да одржи корак са Кијевом који ту муницију буквално "сагорева".

Западни произвођачи појачавају производњу, али ће бити потребно много месеци да нове залихе почну да задовољавају потражњу, наводи лист.

Пентагон је проценио да Украјина испаљује неколико хиљада артиљеријских граната дневно преко линије фронта од 1.000 километара, која укључује Бахмут.

Московске снаге контролишу отприлике половину града, тврди "Њујорк тајмс" и задиру у украјинске линије снабдевања.

Сједињене Државе се надају да ће производити 90.000 артиљеријских граната месечно, али ће за то вероватно требати две године. Европска унија удружује ресурсе за производњу и куповину око милион граната. И то ће потрајати. А тајна британска оперативна група предводи напоре да пронађе и купи муницију совјетског типа, на коју се Украјина првенствено ослања, из целог света, наводи лист.

"Морамо више да их подржимо, да обезбедимо више оружја", рекао је заменик министра спољних послова Литваније Егидијус Мејлунас. Он је довео у сумњу ефикасност старог оружја из совјетске ере. "Најбоље решење би било проналажење могућности за повећање производње у државама чланицама НАТО-а".

То није лако, чак ни за неке од најнапреднијих војски на свету, наводи лист. Сједињене Државе и њихови савезници нису гомилали оружје, а стотине нових тенкова и оклопних возила који се шаљу у Украјину могли би да помогну Кијеву, али ће без довољне артиљеријске подршке њихов ефекат бити ограничен, закључује "Њујорк тајмс".

image