Магазин

Зашто настаје пролећни умор

Иако је напољу диван и сунчан дан ви сте безвољни, осећате се исцрпљено и уморно. Поспаност и туга која вас обузимају, само су начин на које тело покушава да се прилагоди новом годишњем добу, а ви заправо осећате - пролећни умор. Зашто настаје пролећни умор и како превазићи период промена и уживати у сунчаним данима?
Зашто настаје пролећни умор© freepik/pch.vector

Када дође пролеће, скоро свака друга одрасла особа прво мора да превазиђе сезонски умор, пре него што поново поврати свој уобичајени ниво енергије. Пролећни умор или пролећна летаргија, односи се на стање умора, смањену енергију или депресију повезану с почетком пролећа. Иако није болест, лекари кажу да се организам прилагођава променама времена и све дужем дневном светлу. Биоритам тела се мења, јер све већа количина сунчеве светлости изазива хормоналне промене у телу. Али добра вест је што овај осећај траје највише неколико недеља!

Зашто настаје 

Попут животиња у хибернацији, људи зими благо снижавају телесну температуру, а недостатак светлости доводи до пасивнијег начина живота. Када напољу поново постане топлије, температура тела се благо повећава, а метаболизам и хормонска равнотежа се прилагођавају новим светлосним условима. Крвни судови се шире и крвни притисак пада. Сви ови процеси могу привремено снизити ниво енергије оних који су склони том стању. 

Како се изборити а пролећним умором

У овом периоду, важно је вратити телу оно што му је недостајало током зиме: сунце, свеж ваздух и исхрану богату витаминима. Суплементи витамина Ц, А , Б и Е, као и селен, бакар, манган помоћи ће вам да се осетите боље. Уколико не желите да пијете суплементе, можете добити своју дозу витамина и минерала и из здраве исхране. Пре свега, разноврсно воће и поврће (најбоље свеже), житарице целог зрна, а храну би требало уносити у неколико лаганих оброка током дана. Размак од три сата је идеалан, сматрају нутриционисти, али не би требало да прође више од пет сати између оброка. Такође, како би избегли осећај наглог пада енергије, смањите унос шећера. 

Не заборавити ни хидратацију тела, a пријатна помоћ су цеђени сокови који се могу пити током целог дана.

Променом годишњег доба, требало би већу пажњу обратити на свакодневно кретање. Са почетком пролећа, почиње раније да свиће, па је лакше и устати ујутру. Искористите ове јутарње сате за шетњу или трчање и, уколико вам услови дозвољавају, возите се бициклом на посао уместо аутомобилом или градским превозом. Редовним боравком напољу, на дневном светлу, добија се доза сунчеве светлости која ће аутоматски подићи расположење и мотивацију. Током ових првих топлих дана би требало чешће излазити напоље, јер ће се под дејством дневне светлости синтетисати хормон који подиже расположење серотонин (хормон среће), а смањити производња мелатонина (хормона спавања).

Уколико вам је кретање отежано, јер патите од отечених ногу или имате проблеме са венама, потребно је да будете посебно обазриви. Са топлијим временом, долази до ширења крвних судова, што се код особа са проширеним венама, може манифестовати као болови у мишићима. На тржишту постоје специјалне чарапе које се већином носе код аукутних проблема са венама или током дужег лета у авиону, али могу послужити и олакшању ових синдрома током пролећа. Кад се ослободите осећаја тежине у ногама, осећаћете се лакше и кретање ће самим тим бити олакшано. Такође, јутарње туширање на смену са топлом и хладном водом, стимулисаће циркулацију и добар проток крви. Најбоље је, сматрају лекари, завршити туширање хладном водом.

Уколико и поред свих савета, и даље осећате умор, требало би у консултацији са лекаром, проверити крвну слику. Пад гвожђа и фолне киселине има исте симптоме као пролећни умор и најчешће се јавља код жена.

 

image