Магазин

Колико нам је потребно слободног времена да бисмо били срећни

Током свакодневних рутина, свако прижељкује одмор. С друге стране, "превише" слободног времена може да поквари расположење, свакодневни ритам и негативно утиче на човека. Како направити прави баланс?
Колико нам је потребно слободног времена да бисмо били срећни© Pexels/Lisa Fotios

Првих неколико сати/дана одмора често буду право уживање. Ум и тело се коначно могу опустити и свакодневне обавезе и рутине су "паузиране". Било да је кратак одмор код куће након посла, или путовање у ново место, скоро свако са задовољством користи слободно време које има.

Ипак, често се дешава да многи и даље осећају потребу за радом, чак и након дугог прижељкивања предаха од обавеза. Када "ленчарење" траје дуже, савремени човек често покушава да себи задаје занимације, јер многи осећају притисак да одмор искористе на 'продуктиван начин'.  Размишљање о обављању послова за време ишчекиване релаксације поптуно може поремтити човеков ритам, тако да прави одмор заправо не постоји.

Било да је у питању превише посла или превише слободног времена, увек постоји негативни аспект два екстрема. Како пронаћи правилан баланс између рада и релаксације, а у исто време бити задовољан?

Студија од пре две године, приликом које је испитано на десетине хиљада људи, показује да постоји статистика која може бити показатељ за оптималну количину слободног времена. Свако је описивао лични недељни распоред и додао како се осећао сваког дана, у зависности од обавеза. Стручњаци су приметили три главне ставке:

Мање од два сата слободног времена дневно проузрокује стрес

Ако дневни одмор траје мање од два сата сваког дана, онда је за појединца веома тешко да се осећа одморно и расположено. Учесници су објаснили да, осим пословних обавеза, рад око куће, породице или друге личне обавезе постану превише захтевне и недостатак "времена за себе" постане велики извор незадовољства.

Више од пет сати одмора дневно може бити превише

Изненађујуће је да чак и одмор може негативно утицати на човека. Људи воле да се осећају корисно и испуњено и желе да знају да доприносе свету око себе. Наведено задовољство нестаје када се превелики део дана/недеље проведе у ленчарењу или опуштању, што може постати нови и другачији извор стреса. Досада може веома негативно утицати на човека и довести до умора, безвољности или чак депресије.

Квалитет, не квантитет

Чак и када би се пратио научни и наводно оптимални распоред слободног времена (изнад два, испод пет), најважније је како се добијени одмор користи. У том случају, неопходно је да појединац дефинише каква врста одмора му је заиста потребна. Ако је тело изморено, онда је добро одспавати дуже или избегавати напорне физичке послове. Ако је у питању ментални премор, онда активности попут вежбања или посвећивање хобијима могу бити прави одговор. Најважније је слушати своје тело и ум, као и умањити осећај кривице кад год је време за релаксацију.

image