Магазин

Храна богата гвожђем - алат за борбу против анемије

Спанаћ вам можда неће дати надљудску снагу да се борите против зликоваца као што је то радио Попај, али ова зелена лисната храна садржи гвожђе и може вам помоћи да се борите против другачије врсте непријатеља - анемије. Који су најбољи извори гвожђа из хране?
Храна богата гвожђем - алат за борбу против анемијеGetty © MGM Studios

Анемија услед недостатка гвожђа је смањење броја црвених крвних зрнаца. Без довољно гвожђа, тело не може да произведе довољно хемоглобина, супстанце у црвеним крвним зрнцима која им омогућава да преносе кисеоник у ткива тела. Као резултат тога, можете се осећати слабо, уморно и раздражљиво. У почетку је овај облик анемије праћен благим симптомима, али временом ови симптоми постају све израженији. Поред умора, појављује се слабост, бол у грудима, убрзан рад срца, недостатак даха. Око 20 посто жена, чак 50 посто трудница и 3 посто мушкараца нема довољно гвожђа у организму. Решење је, у многим случајевима, конзумирање више хране богате овом материјом, пише "ВебМД".

Како наше тело користи гвожђе из хране

Када једемо храну са гвожђем, гвожђе се апсорбује у тело углавном кроз горњи део танког црева. Постоје два облика гвожђа у исхрани: хем и нехем. Хем гвожђе се добија из хемоглобина. Налази се у животињској храни као што су црвено месо, риба и живина (месо, живина и морски плодови садрже и хем и не-хем гвожђе). Ваше тело апсорбује највише гвожђа из извора хема. Већина нехемског гвожђа је из биљних извора.

Храна која садржи највише "хем" гвожђа и то преко 3,5 милиграма на порцији од 85 грама - говеђе или пилеће џигерице, дагње или остриге. Нешто мању количину ове врсте гвожђа (2,1 милиграм) имају у 85 грама - кувана говедина и конзервирана сардина у уљу. Следе их пилетина, кувана ћуретина, шунка, лосос и туна.

Храна као што је сочиво, пасуљ и спанаћ, садржи "нехемско" гвожђе. Наша тела су мање ефикасна у апсорпцији ове врсте гвожђа. Ово нехемско гвожђе највише се може наћи у житарицама, куваном пасуљу или тофу сиру.

Добри извори нехемског гвожђа, са 2,1 милиграма или више, по порцији су:

  • Пола шоље конзервираног пасуља
  • Једна шоља куваних резанаца са јајима
  • Четвртина шоље пшеничних клица
  • Једна шоља сувих кајсија
  • 85 грама семена бундеве, сусама или тикве

Неке намирнице могу помоћи нашем телу да апсорбује гвожђе из хране, док друге тај процес ометају. Да бисмо апсорбовали највише гвожђа из хране коју једемо, требало би да избегавамо да пијемо кафу или чај или да конзумирамо храну богату калцијумом. Да бисте побољшали апсорпцију гвожђа, једите га заједно са добрим извором витамина Ц, као што је сок од поморанџе, броколија или јагоде.

Уколико и поред добре и равномерне исхране, имате проблем са гвожђем, требало би поразговарати са лекаром о допунским суплементима које ће надоместити овај недостатак.

image