Србија и Балкан

Вучић: У Охриду ћу заступати интересе Србије, сутра седница Бироа за координацију служби безбедности

"Нешто су ови забринути, шта им је, не знам ни сам", рекао је Вучић
Вучић: У Охриду ћу заступати интересе Србије, сутра седница Бироа за координацију служби безбедности© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се нада пристојном разговору у Охриду и могућности да се ствари померају, али и да тамо не иде са порукама, јер је све што је имао рекао у лице специјалним представницима за дијалог ЕУ и САД Мирославу Лајчаку и Гарбијелу Ескобару.

"У Охрид не путујем са порукама, већ заступам интересе државе Србије и нашег народа на Косову и Метохији", рекао је Вучић у Инђији одговарајући на питање новинара да прокоментарише изјаву специјалног представника САД за Западни Балкан Габријела Ескобара да верује у позитиван исход сусрета у Охриду, и то са каквим порукама путује у Северну Македонију.

Председник је нагласио да се не бави триковима и порукама, као што то неки други раде.

Додао је да би сада могао да пита шта је са оним измишљеним планом који је објављен јуче, свуда, по свим друштвеним мрежама.

"Лажи колико год хоћете, срећан сам што се тиме не бавим. Ти трикови имају кратак век трајања, немам никакве посебне поруке, све што је требало да поручим рекао сам и Мирославу Лајчаку и Габријелу Ескобару у лице пре дан или два дана када су били у Београду", рекао је Вучић.

Нагласио је да ће то сутра рећи и Жозепу Борељу и Аљбину Куртију.

Додао је и да се изненадио када је чуо да ће у Охриду бити више од 200 медијских кућа и навео да не зна шта људи очекују, преноси Танјуг

"Надам се пристојном разговору, и томе да ствари можемо да померамо, а хоће ли то бити или не, нисам превелики оптимиста. Што се тиче Србије, Србија је увек спремна да разговара о компромисним решењима, остало све знате, ништа се није променило од скупштинске расправе и закључака које смо доносили", рекао је Вучић.

Вучић: Приштина западно чедо и они морају да га љуљају

Председник Србије је истакао да Заједница српских опстина може да се формира само на основу четири документа која су потписана, а то су документи о управљачком тиму, принципима, имплеменатациони и основни, односно први споразум.

"Сва четири су потписана и њихов садржај мора да буде испуњен. А њихове фантазмагорије о данским, шведским и другим моделима, нисам нарочито заинтересован, заинтересован сам за оно што је потписано да буде испуњено", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара поводом предлога 15 европских модела за формирање ЗСО које спомиње Аљбин Курти и да ли је Управљачки тим дао Мирославу Лајчаку овлашћење да то може да предлаже.

Вучић је навео и да не мисли да је Лајчак то на тај начин рекао, јер га је за то питао, али је навео и да без обзира на то шта неко проучава и да ли жели да обесмисли, ЗСО мора да иде у складу са оним што је потписано.

Он је оценио и да ако неко тражи довољан разлог да би се Србија за нешто окривила то ће увек наћи и додао: "Нису вам потребни неки нови модели, немојте да се мучите да измишљате оно што нема везе са истином".

Вучић је додао и да позиција Србије није иделана, јер је Приштина "њихово чедо и они морају да га љуљају и чувају".

Рекао је да је Србија увек у тежој позицији, а они који подржавају интегритет Србије имају своје проблеме.

"Тако да смо остали између чекића и наковња, али извући ћемо Србију на довољно паметан и мудар начин и моћи ћемо да се поносимо оваквим компанијама и у будћности, јер и њихов успех, увек успех Сбрије", рекао је председник у Инђији током посете Сремском округу.

Вучић: Сутра седница Бироа за координацију служби безбедности

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће сутра ујутру, током његовог боравка у Охриду, бити одржана седница Бироа за координацију служби безбедности.

Вучић је током обиласка новог објекта ПУ "Полетарац", објекат "Коцкица 2" у Руми, рекао свом сараднику да зове министра спољних послова Ивицу Дачића да сазове седницу Бироа.

"Нешто су ови забринути, шта им је, не знам ни сам", рекао је Вучић у једном тренутку током обиласка објекта заједно са новинарима, преноси Танјуг.

Током обиласка, Вучић је на телефону видео обавештење да су судије Међународног кривичног суда у Хагу издале налог за хапшење руског председника Владимира Путина због наводних ратних злочина у Украјини.

"Оде свет, само да ми не одемо за њим. Таман сам мислио да има лепих вести. Само да избегнемо и да не иде све по нашој глави", рекао је Вучић.

image