Свет

Адвокат Тапушковић за РТ Балкан: Хаг нема никакве ингеренције да хапси Путина, све је то шарада

Оптужнице се могу подизати и односити само на држављане земаља потписница споразума
Адвокат Тапушковић за РТ Балкан: Хаг нема никакве ингеренције да хапси Путина, све је то шарадаGetty © Pierre Crom

Москва не признаје Међународни кривични трибунал у Хагу, тако да је подизање оптужнице против Владимира Путина само шарада, јер у Русији они немају никакве ингеренције, оцењује адвокат Бранислав Тапушковић за РТ Балкан.

"Ни Америка ни Русија ни Кина не признају Међународни кривични трибунал у Хагу, стога овај суд нема никакве ингеренције када су те државе у питању. Оптужнице се могу подизати и односити само на држављане земаља потписница споразума, тако да је то просто шарада", наводи Тапушковић и додаје:

"Ако ћемо о ратним злочинима на тим територијама онда бисмо морали кренути од 2014. године и свега што се дешавало становништву у Донбасу, али онда бисмо морали отићи у ширину. Тврдим да немају ингеренције да траже изручење Путина или било кога другог из Русије. Сигурно ће му бити онемогућено кретање у земљама  потписницама споразума. Не знам само како мисле да хапсе председника државе било где ако поштују постојеће међународне споразуме."

Тапушковић нас подсећа на хапшење Слободана Милошевића али наводи да је бивша Југославија имала потписан споразум са овим судом. 

Наш саговорник је упоредио данашњу ситуацију са САД, додајући да је, за разлику од ове ситуације која је политички конструисана против Русије, у случају Америке заиста било доказа о ратним злочинима на Блиском истоку.

"Ратних злочина је било у свим ратовима које је изазивала Америка и није било говора о томе да се потегне питање одговорности чак ни обичних војника и официра, а не оних који су ратове отпочињали и командно били одговорни. Просто САД нису допустиле, иступањем из споразума, да иједан њихов војник одговара", наводи адвокат за РТ Балкан.

Бил Клинтон је, како подсећа, потписао овај споразум али су САД потпис убрзо повукле када је суд желео да се позабави злочинима САД у Авганистану, Ираку... 

"Чак је било речи и о томе да ће Америка похапсити све судије, уколико се то деси", истиче Тапушковић.

Наш саговорник наводи да се на овај начин још једном показује да постоје двоструки аршини.

"То сам говорио у судници у Хагу када се за ратне злочине судило само за ратове вођене на територији некадашње СФРЈ и у Руанди", нагласио је адвокат. 

  Русија, Кина, Америка и Јужноафричка унија, тачније две трећине света, не признају овај суд.

"Док год правда не буде универзална и за све ратне злочине не буде суђено свима једнако, неће бити ни правичности", поручио је Тапушковић.

 

image