Магазин

Како правилно припремити кожу за сунце

Уз долазак пролећа и више сунчаних дана, све више времена ћемо проводити на отвореном управо зато морамо добро припремити кожу за излазак на сунце, пре свега како бисмо сачували њено здравље. Да бисте је правилно припремили, фокусирајте се на исхрану, како изнутра, тако и споља, уз помоћ правилне нега, пилинга и хидратације.
Како правилно припремити кожу за сунце© freepik/valuavitaly

Наша кожа на сунцу производи Д витамин који јача имуни систем, успорава процес старења ћелија и неоходан је за апсорпцију калцијума и магнезијума, минерала потребних за развој и здравље костију и зуба, правилан рад срца, мишића и нервног система. Сунце утиче на ослобађање хормона среће, серотонина, па се већина људи осећа добро и расположено када је сунчано време. Уз добру припрему, уживаће и ваша кожа.  

Нега

Да би кожа лица и тела мога равномерно да поцрни, пре свега је потребно уклонити мртве ћелије, а то се најбоље решава пилингом.

Пилинг лица се користи како би оно "продисало", тј. ослободило се одумрлих ћелија. Најважније је да овај третман не урадите непосребно пред излазак на сунце, јер је након њега кожа осетљивија.

За пилинг лица код куће можете се послужити талогом од куване кафе, који ћете помешати у истој сразмери са кокосовим уљем. Умешајте тако да добијете ретко масу, коју ћете лаганим покретима утрљавати у лице, избегавајући део танке коже око очију. Затим, туферима или пешкиром натопљеним топлом водом, скините остатке пилинга и намажите омиљену крему.

Пилинг за тело је мало агресивнији од онога за лице и њиме је потребно одстранити и најситније остатке одмурлих ћелија коже. 

Припрема коже пре излагања сунцу, подразумена и третирање постојећих акни, како не би дошло до њиховог погоршања. Због појачаног лучења лојних жлезда, током летњег периода, може доћи до упалних процеса, запушених пора, и бубуљица. Темељни хигијенски третман чишћења пре излагања сунцу, је одлично решење за оне који имају проблеме са акнама.

Пре изласка из куће, обавезно намазати лице и тело кремом која у себи садржи заштитни фактор. А нека излагање сунцу буде постепено. 

Исхрана

Како би припремили читав организам, а тиме и кожу за сунчане дане, требало би да коригујете лоше навике у исхрани. Дерматолози саветују да се од неколико недеља, до месец дана пре почетка излагање коже сунчевим зрацима, обогати исхрана црвеним, наранџастим, жутим и зеленим воћем и поврћем. Повећати унос шаргарепе, бундеве, паприке, броколија и другог лиснатог поврћа. На овај начин уносимо антиоксидансе, бета-каротен, витамине Е и Ц и минерале, којима се повећава отпорност на УВ зраке, а истовремено Ц витамин помаже да се неутралишу евентуална оштећења коже, која могу настати услед излагања сунчевим зрацима.

Хидратација

Уз пораст температуре, повећава се и ризик од дехидратације, па немојте чекати да осетите жељ, већ пијте воду постепено, током целог дана.

Не заборавите да и споља освежавате ваш организам, редовним туширањима. Пре свега сменом хладне и топле воде, а пожељно је да туширање завршите хладнијом водом. На овај начин покрећете крвоток.

 

image